Lentefotografie als afleiding in moeilijke tijden

René Alblas

25 March 2020 .

Voor Roots fotoblogger Paulien Bunskoek is lentefotografie een prettige afleiding in deze moeilijke tijden. Een manier om je overvolle hoofd leeg te maken. En om prachtige sfeervolle platen te maken hoef je niet ver te gaan, dat is duidelijk…

“Het is eind maart 2020, wederom een aardige lentedag maar in deze tijden waarin we allemaal te maken krijgen met het coronavirus zou je dat bijna vergeten. Als ik naar buiten kijk lijkt de wereld normaal, er zijn nog steeds mensen op straat, maar tegelijkertijd is alles anders. Je vraagt jezelf telkens af, wat kan ik nog wel en niet doen? Wat mag en wat vind ik daar zelf van, wat is ethisch verantwoord? In mijn dagelijkse werk als dierenarts ben ik me heel erg bewust van wat uitbraken kunnen doen en let ik heel erg op mijn eigen handelen.

Deels voelen we ons beroofd van onze vrijheid maar aan de andere kant mag je in dit land in ieder geval nog naar buiten. En buiten is het heerlijk. Steeds meer mensen trekken naar de natuur omdat ze nergens anders heen kunnen. Misschien wordt de natuur zo herontdekt en leren we het weer meer waarderen. Straks mogen we misschien niet meer de natuur in, maar dan kan je eigen achtertuin, of zelfs je balkon nog zoveel moois brengen. Lentefotografie kan overal!

Hoofd leeg maken

Natuurfotografen waarderen de natuur uiteraard al. En nu misschien des te meer. In ieder geval kun je daar nog uitvoeren wat je graag doet en kun je je overvolle hoofd wat leeg maken door je lekker met een macrolens op de ontwakende natuur te storten. Dat heb ik vorige week ook nog gedaan. Frisgroene blaadjes met druppeltjes erop tegen een witte achtergrond.

Camera op de grond

Ik heb de camera op de grond gelegd (wel met een hoes eronder want het was behoorlijk nat) en heb deze omhoog gericht naar de lucht. Ik heb overbelicht om zo te zorgen dat de lucht licht werd en de blaadjes extra fris groen. De lens waar ik mee gewerkt heb kan vergroten tot 5 x en dit was ongeveer 2 x vergroting, daarbij heb je een zeer beperkte scherptediepte. Ik heb de scherpstelling op de druppels en de nerven van het blad gericht.

lentefotografie

Techniek

De foto is gemaakt met een full frame spiegelreflex camera en een macrolens met vergroting 1-5 x. De ISO was 400, diafragma f/2.8 en sluitertijd 1/320 sec. Ik heb iets meer dan een stop overbelicht.

Ondanks dat onze wereld voor een groot deel tot stilstand is gekomen, gaat de natuur gewoon door. Om daar even tijd te kunnen doorbrengen is goed voor je, voor je mindset en je weerstand. Hopelijk blijft dat kunnen. Volgende keer volgt misschien een ‘Uitgelicht’ over fotograferen vanaf mijn balkon, we gaan het zien.

Tips

• Gun elkaar de ruimte, wees respectvol en lief voor elkaar en ook voor de natuur. Vermijd plekken waar andere mensen zijn.

• Het kan nog behoorlijk nat zijn in de natuur, dus zorg voor iets wat je camera droog kan houden en ook iets om zelf droog te zitten, bijvoorbeeld een opengeknipte vuilniszak.

• Loop niet voorbij aan plantjes die op het eerste gezicht niet zo interessant zijn, door een macrolens kunnen ze er heel anders uit zien!

Meer fotografie-inspiratie.

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws