Een vliegend lieveheersbeestje fotograferen

René Alblas

5 February 2020 .

Daan de Vos fotografeerde een vliegend lieveheersbeestje. Dat doe je niet zomaar even, het vraagt om een goede voorbereiding. In deze aflevering van Uitgelicht vertelt Daan hoe hij het voor elkaar kreeg.

“Regelmatig ga ik, als het donker is, met mijn lichtbak de tuin in. Deze lichtbak is een oude röntgenkast waar vroeger röntgenfoto’s op hingen. Het licht trekt diverse insecten aan, zoals nachtvlinders, muggen maar ook bootsmannetjes en zoals bij deze foto lieveheersbeestjes. Als fotograaf kun je er gewoon naast gaan zitten en kijken wat er gebeurt.
Het was mijn plan om een (op)vliegend lieveheersbeestje te fotograferen. Het vastleggen is behoorlijk uniek en precies wat ik graag doe: de natuur op de vierkante centimeter onthullen door middel van macrofotografie.
Voor het maken van deze foto heb ik naast de belichting van onderaf (uit de lichtbak) ook een flitser boven het lieveheersbeestje gehouden die draadloos werd getriggerd, zo zou het onderwerp mooi egaal belicht worden. De lichtbak zette ik op een tafel zodat ik er op een stoel naast kon zitten.

Patroon van vliegend lieveheersbeestje

Nadat ik een poosje de gedragingen van het gelande beestje bestudeerd had, ontdekte ik er een patroon in. Eerst wordt er wat rondgelopen, dan gaat het beestje zich poetsen, vliegt op, landt weer en dan begint de cyclus opnieuw. Zo wist ik dus precies wat het goede moment voor de foto zou worden. Je moet wel heel goed opletten: het spreiden van de vleugels om op te vliegen duurt slechts een fractie van een seconde. Na een aantal mislukte pogingen was het gelukt.
Het is dan een mix van techniek, geduld en een vleugje geluk, denk ik. De foto heb ik  ‘Let’s dance’ genoemd.”

Techniek

Camera Canon 50D, 100 millimeter macrolens, diafragma f/8.0, sluitertijd 1/250, ISO 100, met flitser, met statief en een draadontspanner.

Tip

• Bestudeer je onderwerp goed voordat je het gaat fotograferen. Zeker als het dieren zijn. Op een gegeven moment ontdek je een patroon en kun je de gewenste foto gaan maken.

Hier vind je nog veel meer handige en inspirerende fototips.

...

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws