Pareltjes op een vlieg

René Alblas

11 July 2018 .

In de serie “Uitgelicht” bespreekt een natuurfotograaf zijn of haar recent gemaakte foto. Deze keer vertelt Contant van Bommel over zijn foto van een bedauwde vlieg.

Als je niet vindt wat je zoekt, laat je dan verrassen…

In deze tijd van het jaar gaat de wekker bij mij vaak al om 4 uur. Het loont om voor dag en dauw op te staan.
Deze keer had ik me voorgenomen om vlinders te gaan fotograferen. Het was nog muisstil toen ik op pad ging. Naast de vogels die me met hun ochtendgezang verwelkomden was er niets te horen. De temperatuur was deze ochtend aardig gedaald. Er lag nog een deken van dauw over de velden. Regenbroek en laarzen waren geen overbodige luxe.

Helaas, deze morgen waren de vlinders niet bereid om als model te fungeren. Maar in iedere gemiste kans liggen altijd nieuwe mogelijkheden!  Dus ik heb me laten verwonderen door wat er op mijn pad kwam. Na enige tijd kwam ik deze vlieg tegen. Die had een mooi plekje uitgezocht om de nacht door te brengen. De bloemen in de achtergrond heb ik in mijn compositie gebruikt. Op deze manier wordt het wit herhaald. De bloem heb ik bewust in de hoek laten beginnen om zo een sterkere compositie te verkrijgen. De druppels zijn een soort pareltjes waar ik dankbaar gebruik van heb gemaakt.

De technische gegevens (exif) die bij deze foto horen:
Canon 70 d met Canon 100 millimeter macro lens
Diafragma f/5.0 ,sluitertijd 1/5 en ISO 100.
Vanaf statief gemaakt.

Een aantal tips van Constant:

• Benader je onderwerp voorzichtig en met geduld.

• Hou aandacht voor de compositie en vergeet daarbij de achtergrond niet.

• Gebruik eens een polarisatie filter om hinderlijke spiegelingen op te heffen. Het polafilter verzacht reflecties op onderwerpen en kan kleuren versterken.

• Ga haaks op je onderwerp zitten voor maximale scherpte.

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws