Perfect in beeld: een gestrande bloemkoolkwal

René Alblas

26 May 2020 .

Een prachtige foto van een gestrande bloemkoolkwal. De fotograaf, Margreet Frowijn-Druijven, vertelt hoe deze foto tot stand kwam en mijmert over de betekenis voor haar van natuurfotografie. “Je kunt zeggen dat door het fotograferen er een extra wereld is ontstaan…”

“De foto is gemaakt op een mooie septemberdag, op het prachtige brede strand van Schiermonnikoog.  ‘s Morgens om 6.30 de wekker gezet om op tijd op het strand te zijn voor de zonsopgang van 7.35. Nadat ik honderden foto’s van de prachtige zonsopgang had geschoten (dit was trouwens een van de mooiste zonsopkomsten die ook ooit mocht meemaken) ging ik over op alles wat er op het strand was aangespoeld.

Bloemkoolkwal

Zo waren er dus ook diverse zeepaddenstoelen aangespoeld. Deze soort wordt ook wel bloemkoolkwal genoemd. Vooral de kleurige paarse rand van deze kwal tekende prachtig af tegen het lichte zand. Hoe langer ik door mijn lens keek, hoe meer ik ging zien. De belletjes bijvoorbeeld, het lijkt net of de belletjes onder ijs zitten. Of de zandkorreltjes onder de kwal die iets blauw/paarser zijn dan de zandkorreltjes naast de kwal.

Weer thuis, achter mijn computer ontdekte ik nog veel meer. In het midden van de kwal lijkt het blauw met wit net stroompjes te vormen. Deze dingen zie je niet tijdens het fotograferen, maar pas als je ze vergroot op je computer bekijkt. Tijdens het fotograferen gaan er andere dingen door mij heen. Verwondering maar ook een vorm van verdriet. Klink misschien raar maar ik krijg altijd een triest gevoel tijdens het fotograferen van dieren die het niet hebben gehaald. Ik zie een kwal het liefste gewoon in de zee, zolang het echter niet door het toedoen van mensen is, hoort het gewoon bij de natuur en heb ik er wel vrede mee.

Extra wereld

De foto van de bloemkoolkwal is rond 9.00 gemaakt tussen Paal 6 en 7. Ik fotografeer wat ik zie zonder van te voren hier veel over na te denken. Dingen komen vaak gewoon op mijn pad en doordat ik fotografeer zie ik ook meer. Kleine dingen die ik vroeger niet of nauwelijks opmerkte, vallen me nu wel op sinds ik fotografeer. Je kunt zeggen dat door het fotograferen er een extra wereld is ontstaan. Een prachtige wonderlijke wereld die voorheen voor mij verborgen was.

We willen allemaal altijd zo ver mogelijk weg, maar realiseren ons zelden wat voor een rijkdom we hier in ons eigen (kleine) landje hebben. Ik ben heel blij dat jullie in de Roots hieraan wel veel aandacht geven.”

bloemkoolkwal

De bloemkoolkwal heeft geen tentakels

Techniek

Nikon D700 camera met Sigma 70-300 millimeter lens, diafragma f/8, belichting 1/320, ISO 640,  Belichtingscorrectie -1

Tips

• Gun jezelf de tijd om rustig rond te kijken op het strand. Er is zoveel moois te ontdekken!

• Bescherm je camera altijd goed tegen opwaaiend zand. Gebruik bij voorkeur een beschermhoes.

Kijk hier voor nog veel meer foto-inspiratie. En wie weet gaat er voor jou ook een nieuwe wereld open!

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws