Ze breng je de vroege lente creatief in beeld

René Alblas

9 March 2022 .

Genieten van de vroege lente! De dagen worden weer wat langer en in de natuur zie je van alles terugkomen. Vogels die ‘s ochtends weer zingen, sneeuwklokjes die als eerste uit de grond schieten en daarna volgen meestal ook al snel de krokussen. Hoe krijg je die vroege lente mooi in beeld? Roots fotoblogger Bert Kok vertelt.

“Met een macrolens kun je heel mooi details van bloemen in beeld brengen. Maar als je dat al vaak hebt gedaan, dan wil je ook wel eens wat anders proberen. Al eerder heb ik het gehad over creatieve natuurfotografie, dus daar ga ik nu verder mee. Ik ga een dubbele belichting maken van een krokus, voor mij dé bloem die de komst van de lente in beeld brengt.

Een mooie achtergrond

Bij een dubbele belichting is de voorgrond, het onderwerp, erg belangrijk. Maar minstens zo belangrijk is de achtergrond. Hiermee kun je sfeer aan de foto geven. Omdat de achtergrond en de voorgrond straks uit twee verschillende foto’s bestaan kun je zelf bepalen hoe de achtergrond eruit komt te zien. Om het geveol van lente te benadrukken wil ik een mooie achtergrond met lichte bokeh-bubbels (lichtvlekken die net buiten het scherpe deel van de foto vallen).

vroege lente

Techniek

Om de lichte bokeh-bubbels in de achtergrond te maken, zoek ik een boom op waar de zon door de takken schijnt. Ik zet mijn diafragma op klein en ik draai net zolang aan de scherpstelring van mijn lens totdat ik de bokeh mooi en groot genoeg vind. Ik hoef hier nog niks scherp in beeld te krijgen, dat komt straks bij de foto van de krokus zelf. Dan komt de tweede foto, van de krokus zelf. Mijn standpunt is laag bij de grond, ik fotografeer vanaf een dunne rijstzak om de camera stabiel te houden. Het diafragma zo klein mogelijk, f/2.8, om weinig scherptediepte te creëren. Mijn camera rekent zelf de sluitertijd uit, deze komt op 1/125 seconden bij ISO100. De ISO is laag, omdat het een erg zonnige dag is. Meer dan voldoende licht! Ik heb op mijn camera de instelling ‘dubbele belichting’ gekozen en daarom zet de camera meteen de beelden over elkaar. Zo kun je meteen zien of het beeld aan je verwachtingen voldoet. Ik was hier heel tevreden mee.”

Tips

  • Meervoudige belichtingen kunnen uit twee foto’s bestaan, maar ook uit nog meer foto’s.
  • Veel experimenteren is een must. Verwacht niet meteen dat het goed gaat.
  • Je kunt meerdere belichtingen ook achteraf in een fotobewerkingsprogramma (zoals Photoshop) samenvoegen. Maar let op: als je meedoet aan fotowedstrijden zijn meervoudige belichtingen vaak alleen toegestaan als ze in de camera gemaakt zijn. Dus achteraf in Photoshop twee foto’s combineren wordt daar niet geaccepteerd.

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Fotografie