Zo maak je een perfecte randgloedfoto!

René Alblas

12 May 2020 .

Lijkt je het wel wat, zo’n randgloedfoto maken? Met flink tegenlicht en wat onderbelichten kun je een heel eind komen. Henri Aantjes probeerde het uit in zijn achtertuin en het resultaat is zeer geslaagd. Zo ging hij te werk:

“Bij ons thuis in de tuin hebben we een hedera heg, hier zitten een aantal huismuizen in die inmiddels niet meer zo schuw zijn en die geregeld over de straat scharrelen om eten te zoeken. Toen ben ik aan de slag gegaan om ze te fotograferen.Ik had de muizen al eens eerder gefotografeerd, maar dan “gewoon”, deze keer wilde ik eens een ander soort foto maken.

Ik ben een opstelling gaan maken om de huismuis als silhouet met randgloed te fotograferen, dit heb ik gedaan door op de achtergrond buiten het beeld een bouwlamp te plaatsen, als achtergrond heb ik een  donker vest gebruikt, de camera heb ik op de grond gelegd en ik heb voer op de plek gestrooid waar ik de muis wilde hebben. Toen was het een kwestie van geduld totdat de muis precies op de plek kwam waar ik hem wilde hebben. Door mijn telefoon met mijn camera te verbinden via wifi heb ik deze foto gemaakt, dus met mijn telefoon heb ik de camera bediend.

Techniek randgloedfoto

De foto is gemaakt met de Canon 7d Mark ii, de lens was een  Canon 400mm f5.6 L USM. Sluitertijd 1/1600, diafragma f/5.6 en de ISO stond op 800. Ik heb 3 stops onderbelicht om de omgeving zo zwart mogelijk te krijgen. De camera heb ik op de grond gelegd en de foto op afstand via wifi met de telefoon gemaakt. Ik heb geen filters gebruikt en ik heb een bouwlamp als lichtbron op de achtergrond gebruikt.”

 

Tips

• Je kunt dit effect ook bereiken vlak voor zonsondergang. Fotografeer dan tegen de zon in en plaats je onderwerp tussen je camera en de zon.

• Het mooiste effect is te bereiken als de lichtbron niet recht achter het onderwerp staat, maar een beetje schuin.

• Zorg voor een dondere achtergrond en voorkom dat je lichtbron bepaalde elementen in de achtergrond ook een randgloed geeft.

• Je moet flink onderbelichten. Door veel te testen, ontdek je hoeveel je in jouw specifieke foto nodig hebt.

Kijk hier voor nog veel meer foto-inspiratie.

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws