Dit zijn de 10 beste plekken om steltlopers te zien op de Wadden

Daniël Mulder

16 June 2019 .

Voor wie deze zomer een bezoek brengt aan de Waddeneilanden hebben we een leuke tip: ga eens steltlopers spotten! De tien beste plekken om steltlopers te zien hebben we op een handige overzichtskaart gezet.

Steltlopers zijn, de naam zegt het al, vogels met lange poten. Je vindt ze vooral langs kusten en binnenwateren en ze waden graag in het water of de modder. Er zijn een hoop verschillende soorten steltlopers, bijvoorbeeld wulpen, scholeksters en snippen. Omdat ze zo van modder houden, is de Waddenzee een favoriete verblijfplaats van de langpotigen. Vanaf half juli keren de eerste soorten terug uit het Hoge Noorden, waar ze gebroed hebben.

scholekster

Scholeksters. Foto: Niels Kooyman

Energieverslindende tocht

Eerst verschijnen de wulpen, kluten en bonte strandlopers. Later in augustus tot ver in september valt de hoofdmoot binnen – honderdduizenden steltlopers – en is het dringen geblazen. Dan zie je ook prachtige soorten als de zilverplevier en kanoet. De meeste soorten gebruiken de Wadden om op te vetten voor de energieverslindende vervolgtocht naar het zuiden. In het vroege voorjaar komen ze op de terugweg uit het zuiden weer langs, voordat ze weer naar de broedgebieden vliegen.

steltlopers

A. Mokbaai, Texel.
B. De Volharding, het wad bij De Cocksdorp, Texel
C. Posthuiswad en Kroon’s Polders, Vlieland.
D. Noordsvaarder, West-Terschelling.
E. Boschplaat, oostkant Terschelling.
F. De Hon, oostkant Ameland.
G. Het Rif, westkant Schiermonnikoog.
H. Balgzand, Den Helder.
I. Wad nabij de haven van Den Oever.
J. Zwarte Haan bij Westhoek, Sint Annaparochie/Sint Jacobiparochie, Friesland.
 

Geniet van nog meer vogels

Roots brengt twee keer per jaar het Vogelmagazine uit. Het nieuwe voorjaarsnummer is nu verkrijgbaar. Met onder meer verhalen over spechten, de opmars van de rode wouw en een overzicht van goede verrekijkers voor onderweg. Je bestelt het nummer eenvoudig online.

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Vogels