120 vogelsoorten op Texel

Paul Bohre

11 May 2019 .

Verslag van het Roots vogelweekend 26-28 april 2019 (deel 2)

 

Van vrijdag 26 tot en met 28 april vond het Roots vogelweekend plaats op Texel. Elf deelnemers en de begeleiders Klaas de Jong en Paul Böhre zien maar liefst 120 vogelsoorten op Texel. Hoogtepunten zijn onder andere parende kluten, beeldvullende blauwborsten en de zeldzame morinelplevieren.

 

Zaterdag 27 april 2019

Onze ochtend wandeling door de beroemde Tuintjes, de vroegere volkstuintjes van de vuurtorenwachters, wordt helaas verstoord door regen. Een enkele boompieper, een ver-weg-langsvliegende beflijster, een zingende winterkoning en nachtegaal en een jagende havik zijn de hoogtepunten. Na het ontbijt rijden we langs de oostkant naar het zuiden en stoppen bij het Wagejot. We zien hier IJslandse grutto’s, rosse grutto en kemphanen. Bij Minkewaal vliegen enkele oeverzwaluwen bij de broedwand en zit er zelfs een tapuit in één van de gaten, maar dan komt er een melding van de zeldzame morinelplevieren binnen en we spoeden ons naar de bewuste plek in polder Eierland. Niet alleen zijn de waarnemers verdwenen, ook de vogels zijn er niet meer!

120 vogelsoorten op Texel

Hoe klein de winterkoning ook is, zingen kan hij het hardst van allemaal! Foto Ineke Nordt

 

Lunch in de Slufter

We rijden terug naar de oostkust en vervolgen onze tocht naar Nieuw Buitenheim. Dwergstern en noordse stern staan ons op te wachten en laten zich prachtig zien! Een lepelaar loopt voorlangs en een kleine plevier loopt verderop. Bij het Ottersaat vinden we een groep kemphanen die al goed op weg zijn met hun zomerkleed. Ook staan hier nog enkele IJslandse grutto’s. Bij de vogelhut van Dijkmanshuizen vinden we smient, witbuikrotgans, zwarte rotgans en wintertaling en dan wordt het tijd voor de lunch. Via polder Waal & Burg, waar verder weinig te beleven valt, rijden we naar de Slufter. Hier staan groenpootruiters en enkele zilverplevieren en veel eiders zwemmen rond. Ook vliegen er groepjes over. Na de lunch maken we een wandeling door het bos, langs duinrel de Tureluur. Er zijn veel vogels actief. Pimpelmees, staartmees, grote bonte specht, keep, grauwe vliegenvanger en appelvink zijn nieuw voor de lijst. Op de terugweg naar het hotel rijden we toch nog even langs de morinellen, maar dat feest gaat niet door. Misschien morgen?

12o vogelsoorten op Texel

Clap your hands, stamp your feets! De baltsende fazant laat zijn luide getoeter horen. Foto Katinka Holtrop

Zondag 28 april 2019

De dag begint weer vroeg in de Eierlandsche duinen onder de vuurtoren. Het weer is een stuk beter dan gisteren met minder wind en droog. Zodra we uit de bus stappen, horen we de sprinkhaanzanger met zijn langaanhoudende triller. Al snel komen we ook roodborsttapuit, rietzanger, braamsluiper, grasmus en fitis tegen en horen we het prachtige lied van de nachtegaal. Een fazant man laat geregeld zijn getoeter horen, en balts al stampvoetend op de top van een duin. Een overvliegende pijlstaart is nieuw voor onze lijst. De havik jaagt jakkerend door de bosjes en de koekoek roept. We zien een tapuit en bij de trektelpost vinden we een mooie lichte buizerd.

120 vogelsoorten op Texel

De morinelplevier bezoekt Texel als tussenstop tijdens de reis naar het broedgebied in Scandinavië. Foto Laurens Steijn

 

Eindelijk de morinellen!

Na het ontbijt lopen we langs Utopia en zien we een mooi mannetje Engelse kwikstaart. Ook treffen we watersnip, kluut, kleine plevier, bontbekplevier en heel veel eiders. Een lepelaar loopt dichtbij tot het moment dat de camera’s in de aanslag zijn. Terwijl we teruglopen komt er een melding door van morinelplevieren, opnieuw op dezelfde akker. Eindelijk zijn ze er nog als wij er aankomen! Ondanks het feit dat de waarnemers van een half uurtje geleden al vertrokken zijn, vindt Paul ze al snel met de kijker terug en kunnen we ook door de telescopen geruime tijd genieten van deze fantastische pleviertjes. Blij rijden we verder.

120 vogelsoorten op Texel

Overvliegend groepje eidereenden op weg naar de Waddenzee. Foto Katinka Holtrop

 

120 vogelsoorten op Texel

We eten onze lunch op het uitkijkpunt bij De Geul, waar we een uitzonderlijk aantal (11!) eendensoorten treffen: zomertaling (3 mannetjes!), smient, pijlstaart, bergeend, slobeend, wintertaling, wilde eend, kuifeend, tafeleend, krakeend & eider. Even later voegen we bij het oostelijke Horsmeertje nog brilduiker toe aan dit lijstje. Daarna zien we diverse blauwborsten, waarvan er enkele mooi bovenin de struikjes komen poseren voor de fotografen. De nachtegalen zingen om het hardst en we horen de koekoek koekoeken. Helaas moeten we dan alweer richting de boot. Bij de Mokbaai vliegt er, het lijkt wel ten afscheid, een visarend over ons heen! We kijken terug op een mooi weekend met 120 mooie vogelsoorten en een supergezellige groep!

 

Ook een keer mee?

Wil je ook een keer mee met een Roots Vogelweekend, in samenwerking met BirdingBreaks?

Eind september gaan we wederom naar Texel, begin oktober naar Vlieland.

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Reizen