2022 Jaar van de Merel

Paul Bohre

21 December 2021 .

Blackbird, Turdus merula, single male on rowan berries, Midlands, December 2010

Vogelbescherming Nederland en Sovon Vogelonderzoek Nederland hebben 2022 gezamenlijk uitgeroepen tot het Jaar van de Merel. Dat betekent dat de merel in 2022 extra aandacht krijgt. Maar waarom is het juist de merel die deze aandacht verdient?

Wie kent hem niet, met zijn zwarte pak en parmantige gele snavel: het merelmannetje dat vanaf de hoek van het dak zijn dromerige lied zingt. De merel is de meest algemene vogelsoort van ons land en een bekende tuinvogel. Maar vanaf 2016 is er iets aan de hand. Bijna 30 procent van de broedende merels is verdwenen, zo blijkt uit landelijke tellingen. Op sommige plekken begon de afname zelfs al eerder. Veel vogelliefhebbers zagen ‘hun eigen’ merel ineens niet meer.

2022 Jaar van de merel

Sinds 2016 is 30 procent van de broedpopulatie van de merel afgenomen. Uit nader onderzoek moet blijken wat er precies aan de hand is. Foto Jelle de Jong

 

2022 Jaar van de merel

Voldoende reden voor Vogelbescherming Nederland en Sovon Vogelonderzoek Nederland om 2022 uit te roepen tot Jaar van de Merel. Ieder jaar kiezen deze organisaties namelijk een vogelsoort waar ze zich in het bijzonder op gaan richten, door middel van onderzoek en door meer aandacht voor deze vogel te vragen. Zo wil men graag weten waar genoemde forse afname door komt. Het vermoeden is dat het Usutu-virus daarin een rol speelde. Klopt dat en maakt dit virus nog steeds slachtoffers? Of brengen merels ook minder jongen groot, bijvoorbeeld door droogte? En zijn er verschillen tussen de aantallen merels binnen en buiten het stedelijke gebied? Hoe algemeen deze soort ook is, heel veel dingen blijken niet goed bekend. Daarom wordt in het Jaar van de Merel onder andere het broedsucces van de soort onder de loep genomen.

2022 Jaar van de merel

Het publiek wordt gevraagd tijdens de Tuinvogeltelling van 28-30 januari 2022 extra op de merel te letten. Foto iStock

 

Medewerking gevraagd

In 2022 staan verder diverse (publieks-)onderzoeken en andere activiteiten op het programma. Zo wil Vogelbescherming je vragen om – onder andere tijdens de Tuinvogeltelling van januari 2022 – extra op de merel te letten. Daarnaast zijn er volgend jaar de gemeenteraadsverkiezingen. Een mooie kans om op lokaal niveau aandacht te vragen voor groene wijken en tuinen, zowel in het stemhokje als daarna. Want merels zijn niet zo dol op stenen en tegels. Kijk op jaarvandemerel.nl hoe je volgend jaar mee kunt doen.

 

Weetjes en cadeautips

Wist je dat de merel in 2018 in Vlaanderen is verkozen tot meest favoriete vogel?

En zes andere leuke weetjes over de merel.

Zoek je nog een origineel Kerstcadeau? Wellicht is het Roots boek Vogels in onze tuin een leuke cadeautip. Met prachtige illustraties van Erik van Ommen en super informatieve teksten van Roots redacteur Paul Böhre.

Vind je vogels kijken leuk, bestel dat het nieuwste Roots Vogelmagazine. Zonder extra verzendkosten als je ‘GRATIS’ vermeld bij de kortingscode.

 

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Vogels