2023 goed steltklutenjaar

Marloes Blom

18 October 2023 .

steltkluut

Er zijn dit jaar veel steltkluten in Nederland en Vlaanderen, net als voorgaande twee jaren – ook broedparen. 2023 is een goed steltklutenjaar dus. Maar is het eigenlijk ook goed nieuws voor deze vogel, dat hij in grotere getale in deze contreien verkeert?

82 broedparen steltkluten in recordjaar 2022

Net als in de afgelopen twee jaar worden ook dit jaar veel steltkluten gemeld in Nederland. Het gaat om enkele honderden vogels. Ook zijn er weer veel jongen geboren. Hun broedgebied bestaat uit ondiepe zoetwaterplassen en zoutpannen, waarin ze met hun lange poten naar voedsel zoeken (hier te zien op video). Ze nestelen op drooggevallen plekken of eilandjes, net boven de waterlijn. In recente jaren komen steeds meer steltkluten naar Nederland om te broeden. Vorig jaar was een recordjaar, met 82 broedparen.

steltkluten
Het broedgebied van steltkluten bestaat uit ondiepe zoetwaterplassen en zoutpannen. Foto: Getty Images

2023: minstens 40 broedparen steltkluten

Ook 2023 levert veel waarnemingen op: minstens 40 broedparen en in totaal enkele honderden vogels in Nederland. Dezelfde berichten komen uit Vlaanderen. Deze toenametrend betekent voor de steltkluten zelf slecht nieuws: ze broeden normaliter in Zuid-Europa. Door droogte in het zuiden moeten ze verkassen naar noordelijkere ‘natte’ streken.

De pul van een steltkluut. Foto: Sacha Bijkerk

Tekst: Paul Böhre
Foto bovenaan: Getty Images

Meer lezen

  • Langs de waterkant is een ideale plek om de mooiste foto’s te maken. We tonen de 10 mooiste foto’s die langs de waterkant gemaakt zijn. Aan de zee, langs een sloot, bij een vennetje…
  • Wij kennen de kluut vooral van de Waddeneilanden en het Deltagebied, maar ook elders zijn deze opvallende steltlopers te vinden. Natuurfotograaf Edwin Giesbers bezocht een kolonie kluten in Waterrijk-Oost, een jong natuurgebied bij Arnhem.

Wat je leest in Roots Vogelmagazine Najaar 2023:

  • De raaf: alles over een miskend genie
  • Zo herken je de 4 snippensoorten
  • 5 Zwanensoorten in beeld
  • Zo fotografeer je zeevogels
  • Gek vogelgedrag verklaard
  • Vogelrijke rondreis op Lesbos

En nog veel meer – dus bestel dit Roots Vogelmagazine snel! Binnen Nederland betaal je geen verzendkosten. 

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Vogels