De blauwe reiger in 5 verrassende feiten

Daniël Mulder

13 December 2023 .

Ooit was de blauwe reiger een schuwe vogel die voornamelijk leefde in buitengebieden. Tegenwoordig is dat totaal anders: de blauwe reiger is een echte stadsbewoner. Vijf verrassende feiten over deze vogel.

Feit 1: eerste eieren al in januari (mits de winter zacht blijft)

Vanaf januari bezetten blauwe reigers hun broedkolonies. Hun lievelingsplek: bovenin een boom, op een eland. Maar veel nestplekken liggen tegenwoordig midden in de stad, in Amsterdam bijvoorbeeld midden in diergaarde Artis. Vanaf de grond kun je de nestbouw dan prima volgen.

De rolverdeling: het mannetje voert het materiaal aan, het vrouwtje maakt het nest. Blijft de winter zacht, dan leggen blauwe reigers eind januari al de eerste eieren: zo’n 4 tot 6 stuks, bleek-blauwgroen van kleur. In 23 tot 28 dagen broedt ze die uit.

blauwe reiger
De blauwe reiger kan zijn eerste eieren al in januari leggen. Foto: Niels Kooyman

Feit 2: versierpogingen met hun versierveren

Om de vrouwtjes te verleiden rekken mannetjes blauwe reigers zich uit. Ze zetten dan hun fraaie sierveren op hun schouder en achterhoofd op en maken daarbij allerlei rare capriolen.

Feit 3: de blauwe reiger krast en gromt

Veel vogels zingen prachtige melodiëen maar zo niet de reiger. Het geluid van de reiger klinkt als krassend en grommend – dat doen ze ook tijdens het opzetten van hun veren wanneer ze een vrouwtje versieren.

En, zoals de meeste wandelaars weten, slaakt de reiger vrijwel immer een kreet bij het op- en wegvliegen.

De blauwe reiger zingt niet – hij krast en gromt… Foto: Getty Images

Feit 4: blauwe reiger jongen blijven zo’n twee maanden op het nest

De jongen blijven zeker twee maanden op het nest. Ze zijn de eerste maanden na het uitvliegen veel slanker en grijzer dan de volwassen vogels, en hebben nog geen verlengde sierveren op de rug.

Jonge blauwe reigers blijven zo’n twee maanden op het nest. Foto: Getty Images

Feit 5: steeds meer overwinteraars onder de blauwe reigers

Vroeger trokken bijna alle reigers ‘s winters naar het zuiden, tegenwoordig blijven er steeds meer hier in de winter. De winters zijn hier immers al jaren vrij zacht.

Gaat het toch een keer langer streng vriezen, dan zwerven blauwe reigers rond op zoek naar open water. Dat kan in de buurlanden zijn, maar sommige vogels trekken dan alsnog verder zuidwaarts, tot in Centraal-Afrika aan toe.

Meer lezen: van grote en kleine zilverreiger tot ‘bruine’ reiger

  • In Nederland leven verschillende reigersoorten. Op de redactie komt vaak de vraag binnen: wat zijn toch die grote witte reigers? Dat betreft de grote zilverreiger.
  • De bruine reiger is weliswaar bruin(ig) maar heet de purperreiger. De zwarte reiger komt voor in Afrika, ten zuiden van de Sahara. ’s Werelds grootste reiger is de goliathreiger, niet voor niets ook wel reuzenreiger genoemd. Hij leeft voornamelijk in Afrika, en is de hekkensluiter in de Roots top 10 van vogels met de grootste spanwijdte.
blauwe reiger
De grote zilverreigers en een blauwe reiger in actie. Foto: Gerard de Hoog.

Foto bovenaan: Conny Schotanus

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...



Meer Vogels