5 verrassende feiten over de blauwe reiger
15-01-2019 00:00:00
Kou of geen kou, de blauwe reiger begint vaak al in januari met de bouw van het nest. Ze broeden in kolonies, en steeds vaker binnen de grenzen van de stad. Feit 1: Blijft de winter zacht, dan leggen ze eind januari zelfs al de eerste eieren.
Ooit was de blauwe reiger een schuwe vogel die voornamelijk leefde in buitengebieden. Hoe anders is dat tegenwoordig: het is een echte stadsbewoner geworden, die zelfs een bezoek aan tuinenvijvers niet meer schuwt om daar zijn lievelingskostje op te halen: vis. Vanaf januari bezetten ze hun broedkolonies. Veel van deze plekken liggen tegenwoordig midden in de stad. In Amsterdam bijvoorbeeld midden in diergaarde Artis. Dat is leuk, want dan kun je hun doen en laten vanaf de grond prima volgen. De vogels vliegen nu af en aan met takken.
Foto: Niels Kooyman
Feit 2
Om de vrouwtjes te verleiden rekken de mannetjes zich uit en zetten hun fraaie sierveren op hun schouder en achterhoofd op. Ze maken daarbij allerlei rare capriolen en krassende en grommende geluiden. Sommige nesten lijken onbezet, maar daar zitten de vrouwtjes al op de eieren.
Feit 3
Reigers bouwen hun nest bij voorkeur boven in een boom op een eiland. Het nest bestaat uit takken, soms aangevuld met riet en waterplanten, en wordt door het vrouwtje gemaakt. Het mannetje brengt het materiaal aan. In de nestkom worden 4 tot 6 bleek-blauwgroene eieren gelegd, die in 23 tot 28 dagen worden uitgebroed.
Foto: iStock
Feit 4
De jongen blijven zeker twee maanden op het nest. Ze zijn de eerste maanden na het uitvliegen veel slanker en grijzer dan de volwassen vogels, en hebben nog geen verlengde sierveren op de rug.
Feit 5
Vroeger trokken bijna alle reigers ‘s winters naar het zuiden, tegenwoordig blijven er steeds meer hier in de winter omdat die al jaren vrij zacht zijn. Gaat het dan toch een keer langer streng vriezen, dan zwerven ze rond op zoek naar open water. Dan kan in de buurlanden zijn, maar er zijn ook vogels die nog steeds zuidwaarts trekken, tot in Centraal-Afrika aan toe.
Nog meer blauwe reiger? Bekijk hier hoe een blauwe reiger een rat verschalkt.