Wat een vraag: slikt een aalscholver zijn prooi levend door?

Daniël Mulder

24 March 2023 .

aalscholver met prooi

Great cormorant (Phalacrocorax carbo) eating black Bullhead (Ameiurus melas) caught in Lake Csaj, Kiskunsagi National Park, Pusztaszer, Hungary. February. This large black bird is found in Europe, Asia, Africa, Australia and North America.

Stel je leukste natuurvraag aan Roots, dan zoeken wij het voor je uit. Deze bijvoorbeeld, van René Janssen: je ziet weleens een aalscholver met een paling of een 30-40 cm grote vis in de bek en die glijdt dan zo naar binnen. Is zo’n enorme prooi dan ineens dood?

Eerst geven we antwoord op de vraag: wat eten aalscholvers? Aalscholvers zijn viseters en ze jagen onder meer op baars, blankvoorn, paling, spiering en brasem. Over het algemeen slikt de aalscholver de vis inderdaad in zijn geheel in en verteert hij de vangst in de maag: die vis spartelt eerst nog wel even in de maag, maar wordt al gauw gedood door agressieve maagzuren. Het gebeurt ook regelmatig dat een aalscholver een te grote vis vangt en die niet krijgt doorgeslikt.

“Deze aalscholver was iets te gulzig en moest na meerdere pogingen de vis laten gaan”, aldus de fotograaf Tom Kruissink.

Hoeveel vis eet een aalscholver?

Een volwassen aalscholver eet per dag gemiddeld 500 gram vis. Grotere en dikkere visbeenderen kunnen vaak niet volledig worden verteerd en worden dan halfverteerd uitgebraakt in braakballen. De jongen worden gevoed door de oudervogels die het halfverteerde voedsel opbraken.

Deze vangst is iets te groot… Foto: Gert van der Hee

Meer weetjes over de aalscholver

Bestel het nieuwe Roots Vogelmagazine eenvoudig online.

Foto bovenaan: Getty Images

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Vogels