Bedelende spechten

Paul Bohre

31-05-2022 00:00:00

Young Male Great Spotted Woodpecker (Dendrocopos major) looking out of the feeding hole. Canon 5D Mark II and 4. 500mm L IS with tripod.

De jonge grote bonte spechten staan nu op het punt van uitvliegen. Een voor een verdringen ze zich voor het kleine vlieggat van het nauwe spechtenhol. De bedelende spechten maken daarbij veel kabaal en vallen nu extra op in het bos. Dé kans om een specht te zien!

Wie nog nooit een grote bonte specht heeft gezien, moet nu op pad. Want eind mei/begin juni laten de jonge grote bonte spechten zich luid en duidelijk horen. Je hoeft eigenlijk alleen maar op een stil moment door een wat ouder bos of park te wandelen of te fietsen, en je ogen en oren wijd open te zetten. Vlak voordat de jonge vogels uitvliegen bedelen ze vanuit de nestholte met een onophoudelijk ijle ‘wiwiwiwiwiwiwiwi’ roep om voedsel. Daarbij vallen ze dus extra goed op. De ouders vliegen af en aan om ze te voeren, en proberen ze ondertussen uit het nest te lokken om zelf op zoek te leren gaan naar voedsel.

Bedelende spechten

Een jonge grote bonte specht herken je gemakkelijk aan zijn geheel rode kruin. Foto: Irma Jansen-Kion

 

Bedelende spechten

Zelf maak ik in deze periode altijd een avondje vrij om ze op te zoeken. Ik fiets dan bij voorkeur aan het begin van de avond, wanneer de meeste bezoekers naar huis zijn, een rondje door de Schoorlse Duinen, vooral langs de rand zoek ik de loofbossen af. Met een beetje geduld vind je dan zelfs net uitgevlogen jongen, die al bedelend achter een van de ouders aanvliegen. Het moment om ze te besluipen (wanneer ze net aan de andere kant van de boom zitten!) en goed te bekijken: ze zijn dan nog niet schuw. Doe dit wel met een verrekijker en houd afstand. Vanaf augustus verspreiden de jonge vogels zich langzaamaan over het omliggende gebied, om zelf op zoek te gaan naar een geschikt eigen territorium.

 

Klik hier voor een leuk filmpje van de bedelende spechten.

Het gaat goed met veel spechtensoorten. Lees hier waarom dat zo is.

Vind je vogels kijken leuk, bestel dan eens ons laatste Roots Vogelmagazine. Zonder extra verzendkosten.

Recente Editie

Meer Vogels