Meer tuinspechten

Paul Bohre

05-12-2021 00:00:00

De grote bonte specht neemt sterk in aantal toe. Hun aantal is sinds begin jaren ’90 met zowat de helft toegenomen tot ongeveer 90.000. Spechten komen ook steeds vaker voor in de tuin.

 

Het succes van de grote bonte specht is eigenlijk een soort één-tweetje tussen mens en dier. Onze bijdrage is dat we de ouder wordende bossen steeds natuurlijker beheren: dus dode bomen mogen blijven liggen en er staan meer boomsoorten. Maar ook worden de bomen in woonwijken en tuinen simpelweg ouder en daardoor geschikter voor de specht. De grote bonte specht is flexibel, past zich snel aan en koloniseert snel nieuwe gebieden met geschikte nestbomen en durft dichtbij mensen te broeden.

Meer tuinspechten

De grote bonte specht herken je aan zijn roestrode onderstaart. Foto iStock

 

Meer tuinspechten

Vogelliefhebber of niet, bijna iedereen vindt een specht leuk, omdat hij apart is. Anders dan andere vogels. Ze hangen verticaal tegen een boomstam, roffelen er lustig op los, hakken gaten in bomen. De grote bonte specht is de algemeenste, dus als je een zwart-witte specht met een roestrode onderstaart ziet, is het vrijwel zeker deze vogel. Bij die winterse omzwervingen komen grote bonte spechten steeds vaker terecht in (stads)tuinen. En hoe meer er zijn, hoe waarschijnlijker dat dat gebeurt. Dat wordt nog eens pret hebben met de Tuinvogeltelling eind januari 2022, want de kans wordt hiermee natuurlijk ook steeds groter dat je een grote bonte specht telt. Zeker als je daarvoor je best doet.

Meer tuinspechten

De grote bonte specht is gek op vogelvoer zoals (zoutloze!) pindakaas. Foto Elly van Niekerk (Roots lezer)

 

10.000 grote bonte spechten geteld

Vorig jaar zijn 26.334 grote bonte spechten geteld tijdens de Tuinvogeltelling. Hij eindigde daarmee op de 17e plek. De Tuinvogeltelling lijkt nog ver weg, maar toch is december alvast een goede maand om de grote bonte specht vast te laten merken dat hij welkom is in jouw tuin. Hang pinda’s en vetbollen op, daar zijn ze fan van. En vogelpindakaas: smeer het op de bast van een boom. Je hebt tegenwoordig ook speciale spechtenbloks. Voer ze vanaf nu vast een beetje bij, dan komt jouw tuin hopelijk op een spechtenvoedselroute. Wat de beste vetbollen zijn lees je in de Roots vetbollentest 2021!

 

Kijk hier voor meer voedertips.

Vind je vogels kijken leuk, bestel dan het nieuwste Roots Vogelmagazine, tijdelijk zonder extra verzendkosten als je het woord ‘GRATIS’ vermeld bij de kortingscode.

Elke specht heeft weer een andere roffel!

 

Cadeautip voor onder de kerstboom

Nog veel meer leuke info over tuinvogels lees je in het nieuwe Roots boek van Roots redacteur Paul Böhre en vogelkunstenaar Erik van Ommen: Vogels in onze tuin.

€ 25 inclusief verzendkosten!


Meer Vogels