Bijzondere mus op de Veluwe

Paul Bohre

21 April 2022 .

Sinds een paar weken huist er een bijzondere mus op de Veluwe: een Italiaanse. Het is de eerste keer dat deze vogel in ons land te zien is. Extra leuk is dat hij samen met een andere (huis)mus een nestje heeft gebouwd.

De Italiaanse mus lijkt nog het meest op een kruising tussen een gewone huismus en een ringmus. Hij heeft namelijk een donkerbruin petje, net als de ringmus. Maar hij mist de kenmerkende zwarte vlek op de wang. In het zomerkleed heeft de Italiaanse mus een zwarte bef en borsttekening en een zwarte snavel. Het vrouwtje van de Italiaanse mus is niet te onderscheiden van de huismus. Maar zeer waarschijnlijk is het een tussenvorm van de Spaanse mus en huismus. Ze komen dan ook vooral voor in Zuid-Europa, in gebieden waar deze soorten beide voorkomen.

 

Bijzonder mus op de Veluwe

De Italiaanse mus heeft een kenmerkend bruin petje. Foto Paul Böhre

Ook een huismus

Gebieden waar je aan moet denken zijn dan de Apennijnen, Corsica, maar ook op Kreta. Je vindt ze daar vooral in rijstvelden, laagvlakten, rivierdalen en op hooggelegen alpenweiden. In zeldzame gevallen worden ze ook in bewoonde gebieden elders aangetroffen. Ze hebben qua habitat meer gemeen met de huismus dan met de Spaanse mus. Ze zijn vaker dat de Spaanse mus vooral in bewoonde gebieden te vinden, de Spaanse mus vermijdt deze gebieden juist.

 

Bijzondere mus op de Veluwe

Hoe de mus op de Veluwe is terechtgekomen is een raadsel. Normaliter trekt deze mussensoort niet, hoewel uit recent onderzoek blijkt dat ook soorten waarvan altijd gedacht is dat ze nooit ver wegvliegen dat toch soms wel doen. En hij kan altijd meegelift zijn met een vrachtwagen of caravan. Dat gebeurt vaker. In elk geval heeft hij het naar de zin, want is gepaard met een vrouwtje mus en druk bezig met nest en nu broeden. En dan maar afwachten hoe de jonge vogels eruit gaan zien. Vogels kijken blijft toch altijd weer een spannende hobby.

Bijzonder mus op de Veluwe

Mannetje van de ‘gewone’ huismus. Foto Paul Böhre

Mussen zijn superleuke vogeltjes, Roots geeft je een paar leuke weetjes over de mus.

Interessante discussie over of de Italiaanse mus nou een aparte soort of ondersoort is. Uit recent onderzoek blijkt dat het hoogstwaarschijnlijk toch echt een aparte soort is, met een heel merkwaardige verspreiding.

Vind je vogels kijken leuk, bestel dan eens het Roots Vogelmagazine. Verzendkosten zijn gratis. De foto bovenaan het artikel is van Paul Böhre.

 

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Vogels