Bijzondere purperkoet bij Kinderdijk

Paul Bohre

20 December 2021 .

Afgelopen weekend werd er een purperkoet ontdekt bij Kinderdijk. Bijzonder, want het is de eerste keer dat deze vogel is ontdekt in Nederland. Spectaculair qua kleur en bijna twee keer zo groot als een meerkoet!

De vogel werd het eerst gemeld op de groep ‘Determinatie van Nederlandse vogels / welke vogel is dit?’  op Facebook. Waarnemer Jorne van den Dool had de vogel vanuit de kayak gezien en gefotografeerd en vroeg zich af welke soort hij had geplaat. Kenners zagen direct dat het om een purperkoet ging en dat de vogel ongeringd was. Belangrijk, want als de vogel ‘ontsnapt’ zou zijn uit een collectie, zou hij een kleurring dragen. De volgende ochtend werd de vogel bijna op dezelfde plek teruggevonden en reisden vele vogelaars die weekend af naar deze bijzondere vogel.

Bijzondere purperkoet bij Kinderdijk

De purperkoet komt normaliter voor in Spanje en Portugal, zoals hier langs de oever van een rivier bij Merida. Foto Paul Bohre

 

Opmars in Europa

De purperkoet (Porphyrio porphyrio) broedt normaliter in moerasgebieden in Noord-Afrika en Spanje en Portugal. Hier vind je hem dan rond kleine meren met weelderige vegetatie van laag riet, biezen en zeggen. Deze vogel komt hier plaatselijke voor, maar breidt zijn areaal de laatste jaren in noordelijke richting uit tot in Frankrijk. Recent werd ook een eerste vogel ontdekt in België, wat het voor de Nederlandse vogelaars extra spannend maakte. Wanneer duikt de eerste op in Nederland? Nou, nu dus!

Bijzondere purperkoet bij Kinderdijk

De purperkoet bij Kinderdijk. Deze vogel kenmerkt zich door een afhangende vleugel en een paar afgebroken veren. Foto Phil W. Koken

 

Bijzondere purperkoet bij Kinderdijk

De purperkoet is een prachtige vogel om te zien. Bijna twee keer zo groot als een meerkoet, met een fraai glimmend donkerblauw en paars verenkleed, en een bijzonder opvallende grote rode snavel met groot schild op het voorhoofd. En heel opvallend: enorm lange en dikke garnaalroze poten met extreem lange tenen. De onderstaart is knalwit. De vogel vliegt af en toe korte stukjes, waarbij hij zijn poten laat afhangen. Indien noodzakelijk, zwemt hij korte stukjes.

Inmiddels zijn honderden vogelaars afgereisd naar de bekende molens van Kinderdijk, maar of ze hier oog voor hebben gehad, is maar de vraag. De bijzondere purperkoet bleek dit weekend de voornaamste trekker van deze pittoreske plek in de Alblasserwaard.

Foto header: Paul Bohre, purperkoet bij Merida, Spanje.

N.B.: Inmiddels is er een tweede purperkoet opgedoken, bij Zevenhuizen!

Check Waarneming.nl of de vogels er nog zitten.

Tijdens de Roots reis naar Extremadura in maart zul je de purperkoet hoogstwaarschijnlijk ook mooi zien.


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Vogels