Boerenzwaluw terug

Paul Bohre

16 April 2024 .

De komende weken keert de boerenzwaluw terug uit Afrika en kun je hun vrolijke gekwetter weer op steeds meer plekken horen. De eerste vogels zijn alweer gezien, vooral in zuid Nederland. Het moment van hun terugkeer hangt af van de weersomstandigheden die ze onderweg tegenkomen.

De komende week ziet het weer er nog niet zo gunstig uit voor de terugkeer van trekvogels uit het zuiden, waaronder de boerenzwaluw. Zij hebben vooral zuidenwind nodig en een temperatuur die stijgt. Toch zijn de eerste boerenzwaluwen alweer gezien op hun vaste broedplaatsen, vooral in het zuiden van het land: boerderijen, maneges of vaste broedplaatsen onder bruggen in de polder.

Boerenzwaluw
Zodra de zwaluwen op hun vaste broedplek aankomen paren ze. Foto: Edwin Giesbers

Bijzonder wendbaar

Deze zwaluwen zijn afhankelijk van wat warmer weer. Er moeten genoeg vliegen en muggen per vierkante meter in de lucht aanwezig zijn om te overleven. Eerder deze maand stond er al wel een paar dagen een warme zuidenwind, dan verschijnen ze soms al eind maart of begin april. Je herkent een boerenzwaluw aan zijn blauwzwarte verenkleed en lange buitenste staartpennen. Ze zijn bijzonder wendbaar als ze in de vlucht op insecten jagen.

Oeverzwaluwen graven zelf hun nestgang waarin ze jongen grootbrengen. Foto: Henny van Egdom

Oeverzwaluw iets eerder

Een andere soort zwaluw, die vaak iets eerder arriveert dan de boerenzwaluw, is de oeverzwaluw. Deze vogel ziet er heel anders uit: bruin van boven, wit van onderen met een duidelijk afgetekende bruine borstband. Zij broeden plaatselijk in kolonies en het liefst in zandafgravingen en steile oevers van rivieren en beken. Ze graven hierin zelf korte gangen, met aan het einde een ronde nestkom. Deze broedplekken vind je in ons land bijna niet meer. Daarom worden er steeds vaker kunstmatige oeverwanden aangelegd op plekken waar oeverzwaluwen voorkomen. De boerenzwaluw kun je vrijwel in heel Nederland tegenkomen.

Zwaluwen zien en horen?

Check Waarneming.nl of de boerenzwaluwen al gezien zijn in jouw buurt. Kijk hier voor de oeverzwaluw waarnemingen.

Wil je meer weten over de boerenzwaluw en het prachtige kwetterende geluid dat ze maken, luister dan naar de Roots podcast die wij eerder maakten over de boerenzwaluw:

Vind je vogels kijken leuk, bestel dan het zojuist verschenen Roots Vogelmagazine voorjaar 2024.

Foto bovenaan: iStock

...

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Vogels