Boerenzwaluw terug

Paul Bohre

9 april 2022 .

De komende weken keert de boerenzwaluw terug uit Afrika. De eerste vogels zijn alweer gezien, vooral in zuid Nederland. Hun terugkeer hangt af van de weersomstandigheden die ze onderweg tegenkomen.

 

Met de warme zuidenwind arriveren dit weekend veel zwaluwen. Foto: iStock

Boerenzwaluw terug

De komende week ziet het weer er goed uit voor de trekvogels, waaronder de boerenzwaluw. Het wordt zuidenwind en de temperatuur gaat stijgen. Vanaf april komen de boerenzwaluwen terug op hun vaste broedplaatsen: boerderijen, maneges of vaste broedplaatsen onder bruggen in de polder. Deze zwaluwen zijn afhankelijk van wat warmer weer. Er moeten genoeg vliegen en muggen per vierkante meter in de lucht aanwezig zijn om te overleven. Staat er eerder een paar dagen een warme zuidenwind, dan verschijnen ze soms al eind maart of begin april. Je herkent een boerenzwaluw aan zijn blauwzwarte verenkleed en lange buitenste staartpennen. Ze zijn bijzonder wendbaar als ze in de vlucht op insecten jagen.

De oeverzwaluw broedt zoals de naam al zegt in oevers. Foto: Henny van Egdom

Oeverzwaluw iets eerder

Een andere soort zwaluw, die vaak iets eerder arriveert dan de boerenzwaluw, is de oeverzwaluw. Deze vogel ziet er heel anders uit: bruin van boven, wit van onderen met een duidelijk afgetekende bruine borstband. Zij broeden plaatselijk in kolonies en het liefst in zandafgravingen en steile oevers van rivieren en beken. Ze graven hierin zelf korte gangen, met aan het einde een ronde nestkom. Deze broed plekken vind je in ons land bijna niet meer. Daarom worden er steeds vaker kunstmatige oeverwanden aangelegd op plekken waar oeverzwaluwen voorkomen. De boerenzwaluw kun je vrijwel in heel Nederland tegenkomen.

Check Waarneming.nl of de boerenzwaluwen al gezien zijn. Kijk hier voor de oeverzwaluw waarnemingen.

Vind je vogels kijken leuk, bestel dan het zojuist verschenen Roots Vogelmagazine voorjaar 2022. Verzendkosten zijn gratis.

Geniet jij ook zo van het geluid van boerenzwaluwen, luister dan naar de Roots podcast over de boerenzwaluw!


Meer Vogels