De hop houdt van warm weer

René Alblas

24 August 2016 .

De tropische temperaturen van de afgelopen dagen zijn ideaal voor de hop. Deze schitterende vogel met opvallende kuif is een echte zonaanbidder. De vogel houdt van droge warmte en neemt graag een zonnebad, waarbij alle veren worden uitgespreid.

In Nederland is het een vrij zeldzame verschijning, het is hier tenslotte niet zo vaak echt warm. Je vindt meer hoppen in Zuid en Oost Europa. Van de Noord-Europese winters moet de hop al helemaal niets hebben. De vogel overwintert bij voorkeur in Zuid Spanje en Noord Afrika.

De hop houdt van rommelige akkers en weilanden, afgewisseld door heggen en kleinschalige (olijf) boomgaarden met rommelhoekjes en stapels stenen en takken. Zijn voedsel haalt hij met zijn lange snavel (4 tot 5 centimeter) uit deze stapels: spinnen, slakken, schorpioenen, grotere insecten en soms kleine reptielen.

Harde prooien, zoals slakken slaat hij stuk tegen een steen of rots. Omdat de tong van de hop niet zo lang is, gooit hij zijn prooi eerst even in de lucht zodat hij hem direct in de keel kan opvangen.

cees uriFoto: Cees Uri

Marcel-van-Os-HopFoto: Marcel van Os

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Vogels