Schitterend & schaars: de ijseend – met wat geluk bewonder je ‘m hier

Marloes Blom

27 October 2020 .

Een mannetje ijseend

Het mannetje ijseend is prachtig, met zijn sierlijke lange staart. Het opvallend getekende vrouwtje is niet minder fraai. In onze contreien zijn ijseenden tamelijk zeldzaam – maar soms heb je geluk en kun je ze toch bewonderen. 

Twee hotspots ijseend

1. Marker Wadden (Flevoland)

De nieuw aangelegde Marker Wadden hadden vorig voorjaar al een primeur en die maakte eilandwachter Josje Peters vol trots bekend: het was de enige plek in Nederland waar de ijseend broedde. Afgelopen voorjaar deed een paartje een nieuwe poging. Dit is waarschijnlijk te danken aan het feit dat het nieuwe stukje natuur op de arctische toendra’s lijkt. En het was er zowel in 2018 als 2019 in het vroege voorjaar rustig, zodat het broedpaar niet gestoord werd. Bovendien is er veel voedsel voor de jongen: dansmuggen genoeg.
Waar: de Marker Wadden zijn per eigen boot of veerboot bereikbaar. Sinds september zijn er wandelroutes: een korte route en een lange route.
Ook te zien: oeverzwaluwen, kluten, zeearend. In november vooral ganzen en eenden; de ijseend zie je hier in november niet.
Horeca: op het haveneiland is eenvoudige horeca en op de veerboot zijn versnaperingen te krijgen.

ijseend
Een mannetje ijseend. 
Kluten
Een kluut 

2. Koedijk e.a. (Noord-Holland)

Er is een klein kansje dat je bij Koedijk een ijseend ziet dobberen op het Noordhollands Kanaal. Twee jaar geleden signaleerde onze vogelexpert Paul Böhre er eentje – je leest het hier. Zo af en toe melden vogelspotters via waarneming.nl ook weleens een paar ijseenden bij Bloemendaal en Den Oever. Deze eenden zoeken dan meestal beschutting.
Waar: het Vogelmeer bij Parnassia (Nationaal Park Zuid-Kennemerland) of de Zuiderhaven in Den Oever.
Ook te zien: allerlei eenden- en meeuwensoorten bij het Vogelmeer, bij Den Oever onder andere bergeenden.
Horeca: Parnassia aan Zee of De Dikke Bries in de Zuiderhaven.

bergeend
Een bergeend 

Tekst: Monique van Klaveren
Foto’s: iStock

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Dieren