Duizenden kraanvogels onderweg!

Paul Bohre

02-03-2023 09:00:00

kraanvogels

Kraanvogels. Foto: Willi Rolfes

Vogeltrek sites melden het volop: er zijn duizenden kraanvogels onderweg! Deze majestueuze vogels hebben overwinterd in Zuid-Europa, vooral midden-Spanje, en gaan weer massaal op trek naar hun broedgebieden in het noorden. Vooral boven de Ardennen en in (Zuid)oost-Nederland maak je de komende weken kans om grote groepen te zien en vooral ook te horen. Hun geluid is zo mooi!

In het najaar, als de kou invalt in het hoge noorden, trekken kraanvogels in groepen naar het warme zuiden van Europa. Ze overwinteren daar in grote aantallen, vooral in Spanje. Als dan in februari/begin maart de temperaturen weer gaan stijgen en er een zuid- of zuidoosten wind opsteekt, vliegen ze weer en masse naar hun broedgebieden in het noorden. Ze passeren onderweg de Belgische Ardennen en zuidoost-Nederland. Op topdagen zien vogelaars daar dan op goede trekdagen soms tienduizenden vogels. En als ze massaal overvliegen, terwijl ze een melancholiek trompetterend ‘krroeh-krroeh’ geluid laten horen, is dat fantastisch om mee te maken. Elke keer weer een kippenvel-moment.

Vooral met zuidoosten wind maak je in heel Nederland kans op overtrekkende kraanvogels. Foto: Metje van Tongeren

Broedsucces

Sinds 2001 broedt de kraanvogel ook in Nederland. Het eerste paar kraanvogels broedde in het Fochteloërveen. Inmiddels is hun aantal gegroeid naar er 46 broedparen in 2022. Noord-Nederland herbergt het merendeel, maar ook in het midden en zuiden van het land broeden de kraanvogels steeds vaker. En in hun oorspronkelijke broedgebieden in Duitsland en Scandinavië neemt het aantal broedvogels ook nog steeds  toe. Op kraanvogels.net  lees je meer over het wel en wee over deze machtig mooie vogels.

 De kraanvogels komen

De beste kans om zelf overtrekkende kraanvogels te zien en te horen maak je de komende dagen of weken, afhankelijk van de temperaturen en de windrichting, vooral in Oost- en Zuidoost-Nederland. Gaat de wind iets meer en wat harder uit het oosten waaien, dan vliegen ze ook soms ook over het midden van Nederland. Check Waarneming.nl voor vogels boven Nederland en Waarnemingen.be voor waarnemingen in België.

kraanvogels
Kraanvogels trekken in grote en kleine groepen. Foto: Willi Rolfes

Meer zien, horen & lezen

Wat je leest in Roots juni:

  • Wandelen door het Zuid-Limburgse Heuvelland
  • Alles over de meest fotogenieke amfibieën ter wereld: boomkikkers
  • Lezersfoto’s: de kracht van de natuur
  • Boommarters op zolder 
  • Bidsprinkhaan: nieuwe soort voor Nederland
  • Natuurommetje in Waverhoek (op zoek naar de blauwborst)

En nog veel meer. Bestel Roots juni snel – binnen Nederland betaal je geen verzendkosten.

Recente Editie


Meer Nieuws