De vogeltrek is weer begonnen

redactie

15 September 2022 .

De herfst komt eraan, dat betekent dat de vogeltrek ook weer op gang komt.

Eigenlijk begint de jaarlijkse vogeltrek in de herfst heel geleidelijk. Af en toe besluit een groepje steltlopers, wielewalen of koekoeken richting het zuiden te gaan vliegen. Voor de gemiddelde vogelliefhebber is dat niet echt merkbaar. Maar op een gegevens moment komt de volksverzhuizing echt goed op gang. De reden voor al dit luchtverkeer is het veranderende weer, de daling van de temperatuur, een noordelijke wind en flinke opklaringen.

Steltlopers in vlucht, foto: Arnold Meijer

Waddeneilanden

Veel vogels uit het noorden, zoals lijsters en vinkachtigen, zijn dan boven de Noordzee te zien. Ook de route over het vaste land wordt druk bevlogen, onder andere door mezen en gaaien.
Op de Waddeneilanden strijken veel noordelijke gasten neer, zoals de koperwiek en de kramsvogel. Die laatste heeft dan de weg naar zijn lievelingsvrucht, de duindoorn, weer gevonden.

Buizerd, foto Lex Kuijt

Vogeltrek roofvogels

De beste plek om de vogeltrek van roofvogels  te zien is aan de rand van een open terrein, liefst vanaf een verhoging in het landschap zodat je het gebied en de lucht goed kunt overzien. Vooral onder gunstige weersomstandigheden (helder zonnig weer met een zacht briesje uit het oosten of zuidoosten) kunnen de aantallen overtrekkende roofvogels oplopen tot honderden, soms zelfs duizenden op een dag.

Zo zijn er op topdagen op trektelposten in Nederland in duizenden buizerds en  sperwers waar te nemen. Vooral buizerds trekken in een breed front over Nederland. Ook de blauwe kiekendief is een soort die met oostenwind vaak wordt waargenomen. Een goede plek daarvoor is de telpost de Nolle bij Vlissingen.

Wil je de roofvogeltrek bekijken? Een verrekijker of telescoop als hulpmiddel zijn natuurlijk erg handig. En een compleet overzicht van alle trektelposten en jaaroverzichten vind je terug op www.trektellen.org.

Foto bovenaan: trekkende steltlopers

Vogelliefhebber? Luister naar onze podcasts!

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Vogels