Digiscopen met je smartphone

Paul Bohre

17 August 2019 .

Digiscopen met je smartphone, ofwel fotograferen door een verrekijker of telescoop, is er een stuk gemakkelijk op geworden. Tegenwoordig zijn er voor alle toestellen passende adapters ontwikkeld. Je kunt met je smartphone echt hele mooie vogelfoto’s maken.

Als je regelmatig in het veld bent om van alles te bekijken, is het ook superhandig als je daar een mooi (bewijs)plaatje van kunt maken. Leuk om thuis nog even na te genieten, of de soort rustig op naam te brengen. Dan is phonescoping een perfecte manier van fotograferen. In principe heb je hiervoor alleen een telescoop en/of verrekijker met statief nodig en een smartphone. Maar met een speciale fotoadapter die daarvoor ontwikkeld is, krijg je het niveau van de foto meteen een stuk hoger. Het geeft je voor relatief laag bedrag een prima mogelijkheid om een leuke foto te maken.

Digiscopen door je telefoon

Fotograferen door een verrekijker of telescoop is even oefenen, maar het resultaat mag er zijn. Foto: Swarovski Optik

Digiscopen met je smartphone

Digiscoping of phonescoping wint snel aan populariteit. Meest wordt het toegepast met een telescoop, maar het kan dus ook door je verrekijker. Bij deze vorm van fotografie hoef je je niet druk te maken om fotografische instellingen als belichting, sluitertijd, iso, enzovoort. Dat doet je telefoon veelal automatisch (en behoorlijk goed). Wat je nodig hebt is een goede verrekijker of een goede telescoop en een telefoon met camerafunctie. Een statief, en een adapter.

Universele adapter

Deze adapter bestaat altijd uit twee delen: een adapterdeel voor je telefoon en een adapterdeel voor je oculairlens van de telescoop (of verrekijker). Het adapterdeel voor je telefoon is zo gemaakt dat je fotocamera altijd goed gecentreerd achter je oculairlens van je telescoop of verrekijker geplaatst wordt. Het adapterdeel voor de oculairlens van je telescoop of verrekijker zorgt ervoor dat het geheel stil gehouden kan worden of zelfs op je telescoop blijft zitten. Omdat er veel verschillende telefoontoestellen en dito telescopen in de handel zijn, was het tot voor kort altijd een puzzel om de goede combinatie te vinden. Voor de Swarovski-kijkers en telescopen is nu ook een universele adapter: de VPA.

Praktisch

Zoek de vogel op in je telescoop, stel goed scherp, zet de adapter met telefoon tegen je oculair, zoom het beeld uit tot je geen randen meer ziet. Bepaald de beelduitsnede en druk af. Laat je telefoon niet los, want dat kost tijd. Je loopt risico dat deze valt, en heel belangrijk: een telescoop die niet vastgehouden wordt trilt sneller dan een telescoop die vastgehouden wordt. En hoe minder trillingen, hoe beter de foto wordt.

Foto bovenaan: Swarovski Optik

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Agenda