Ebrodelta: Catalonië op vleugels

Daniël Mulder

20 November 2017 .

Ebrodelta

Roots bezoekt de Catalaanse Ebrodelta. Het is een van de belangrijkste wetlands in Europa en een waar luilekkerland voor vele duizenden vogels. En in het achterland van de Ebrodelta vind je vale gieren en steenarenden.

 


De rivier Ebro ontspringt in het noordwesten van Spanje en stroomt 925 kilometer langs de Pyreneeën naar de Spaanse oostkust. Daar mondt de Ebro als een flinke rivierdelta uit in de Middellandse Zee. Je vindt er moerassen met in rietvelden verborgen poelen en strandvlaktes waar kreken eindigen. Daardoor is het een vogelparadijs waar je bijvoorbeeld zwarte ibissen, kleine zilverreigers, kuifleeuweriken, morinelpleviers en dwergarenden kunt zien.

Opdringerige gieren

Reis je door het achterland van de Ebrodelta dan vind je een totaal ander landschap dan dat van de delta zelf. In de bergen van Els Ports, met 1.441 meter hoge toppen, kun je bijvoorbeeld steenarenden spotten. En bezoek ook eens het vogelobservatiestation Mas de Buñol, daar raak je de tel kwijt, zoveel vale gieren als daar op af komen.
De beheerder, die de vogels vlees voert dat hij met een kruiwagen aanvoert, is af en toe onzichtbaar tussen de opdringerige vogels. Mas de Buñol is een van de vele locaties waar gieren worden bijgevoerd nadat door een nieuwe Europese veewet – die als gevolg had dat de gieren veel minder kadavers kunnen vinden om op te eten – de gierenpopulatie decimeerde.

Ebrodelta in Roots

Het complete verhaal over de vogels van de Ebrodelta lees je in het nieuwe decembernummer van Roots. Meer informatie over de Ebrodelta vind je op:

Spaans verkeersbureau

Catalaans bureau voor toerisme

Reisgids Ebrodelta (ook over vogelobservatie)

Natuurpark Delta de l’Ebre (Spaanstalig website)

Natuurpark Els Ports

Natuurreservaat Sebes (Spaanstalige website)

 

Foto’s: Niels Kooyman

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Vogels