De Ebrodelta: Spaans vogelaarsparadijs

Daniël Mulder

9 November 2017 .

Ebrodelta

Roots bezoekt de Catalaanse Ebrodelta. Het is een van de belangrijkste wetlands in Europa en een waar luilekkerland voor vele duizenden vogels. Daarom wordt hier jaarlijks het Delta Birding Festival gehouden. In september 2018 is de vijfde editie.
Ebrodelta
De rivier Ebro ontspringt in het noordwesten van Spanje en stroomt 925 kilometer langs de Pyreneeën naar de Spaanse oostkust. Daar mondt de Ebro als een flinke rivierdelta uit in de Middellandse Zee. Een wisselwerking tussen rivier en zee, wind en stroming, zwaartekracht en sediment levert 920 km2 natuur op. Je vindt er moerassen met in rietvelden verborgen poelen en strandvlaktes waar kreken eindigen. Daardoor is het een vogelparadijs waar je bijvoorbeeld zwarte ibissen, kleine zilverreigers, kuifleeuweriken, morinelpleviers en dwergarenden kunt zien.

 

Delta Birding Festival

Vanwege de vogelrijkdom in dit gebied wordt jaarlijks het Delta Birding Festival gehouden. In september 2018 is de vijfde editie. Tijdens dit festival wordt op een centrale locatie in de Ebrodelta een driedaags programma aangeboden met lezingen, workshops en excursies. Ook is er een beurs met producten op het gebied van natuurbeleving en vogelobservatie, en de winst die gemaakt wordt op de verkoop van entreekaarten gaat naar een goed doel. In 2017 was dat een onderzoek naar de migratie van de zomertortel.

 

Ebrodelta in Roots

Het complete verhaal over de vogels van de Ebrodelta lees je in het nieuwe decembernummer van Roots. Te koop vanaf 16 november. Meer informatie over de Ebrodelta vind je op:

Spaans verkeersbureau

Catalaans bureau voor toerisme

Reisgids Ebrodelta (ook over vogelobservatie)

Natuurpark Delta de l’Ebre (Spaanstalig website)

Natuurpark Els Ports

Natuurreservaat Sebes (Spaanstalige website

Gierenobservatie Mas de Buñol

 

 

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Reizen