Een aparte specht: de draaihals

René Alblas

8 September 2018 .

De draaihals is een mooie en toch vrij onopvallende verschijning. Door zijn onopvallende gedrag en uitstekende schutkleur wordt hij moeilijk waargenomen.

De draaihals behoort tot de spechten, maar hij gedraagt zich anders. Hij klimt niet langs boomstammen, maar leeft voornamelijk op de grond. Dat komt doordat hij graag mieren lust. Ook boort hij geen gaten in bomen, zoals andere spechtensoorten.

Hij ziet eruit als een stuk boomschors en dat biedt een perfecte camouflage: bij gevaar kruipt hij dicht tegen een boomtak aan of drukt hij zich plat op de grond, waarbij hij zijn kop steeds heen en draait.

Zeldzaam

In Nederland zijn draaihalzen zeldzame broedvogels, in de uitgestrekte bossen van Scandinavië komen ze nog wel veel voor. In Nederland broeden ze nog zelden, ze doen dat dan voornamelijk op de Veluwe en in Drenthe. Vanaf eind augustus tot ver in september trekken draaihalzen door Nederland, op weg naar hun overwinteringsgebieden in Midden-Afrika. Dan maak je een betere kans om ze te zien, vooral langs de kust.

Geluid draaihals

Ben je benieuwd hoe zo’n draaihals klinkt? Klik dan hier voor het geluid.

draaihals

Foto: Roef Mulder

 

Heb je interesse in vogels? Luister dan ook eens naar de Roots vogel-podcasts.

...

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Vogels