Eerste lepelaars geland

Paul Bohre

12-03-2023 15:00:00

De eerste lepelaars zijn alweer geland in Nederland. Onder andere op hun nesten in de kolonie in het Liebosje bij Haarlem. De lepelaars zijn hier gewoon vanaf een fietspad heel mooi te zien.

“Ze zijn er weer hoor!”, hoor ik van onze vormgever Tres Melis. Ze staat langs een fietspad langs de Robertus Nurksweg aan de rand van Haarlem naar een lepelaarkolonie te kijken. Of ik dat – als fanatiek vogelaar – al weet? De kolonie is gevestigd in een elzenbosje, nota bene vlak achter een druk bezocht tankstation aan de A200. Terwijl ze met de kijker de af en aan vliegende lepelaars observeert, stoppen er steeds andere fietsers om te vragen waar ze naar kijkt. Want hoewel er een klein informatiebord staat over de vogels, fietst iedereen er dagelijks blijkbaar hard aan voorbij.

Eerste lepelaars geland

De Haarlemse kolonie lepelaars stamt uit 2004. Inmiddels broeden er meer dan tien paren. Foto: Edwin Giesbers

Haarlemse kolonie

Op de terugweg van Amsterdam naar huis besluit ik toch ook maar even te gaan kijken. De lepelaars hebben deze plek – het Liebosje – sinds 2004 ontdekt. Inmiddels is het aantal nesten uitgegroeid tot enkele tientallen vogels. De lepelaars gebruiken hiervoor oude blauwe reigernesten. Lepelaars bouwen zelf geen nest. Terwijl ik tussen de takken door te zoeken naar de eerste vogels, krijg ik gezelschap van een wat oudere man. Hij komt al jaren lang elke dag vanuit de Haarlemse Schalkwijk op de fiets naar de lepelaars kijken. Hij tipt me op een nest, dat iets verderop langs het fietspad ligt. Nog helemaal vrij in het zicht.

Eerste lepelaars geland

Binnenkort zullen de eerste lepelaars paren, waarbij ze elkaar knuffelen met de snavels. Foto: Edwin Giesbers

Eerste lepelaars geland

Net op het moment dat wij er staan, komt er net een aanvliegen. Hij landt bij een andere lepelaar op het nest. Beide vogels begroeten elkaar, knuffelen, schurken met de snavels tegen elkaar aan, zetten de kopveren op. De zon licht het tafereel nog eens extra mooi op. Dan vliegt een van de vogels weer op en gaat de ander zitten om wellicht een eerste ei te leggen. “Wat nog uren kan duren”, volgens mijn buurman. Maar ik heb genoten. Bedank Tres via Whatsapp voor de tip. Terwijl ik geheel in mijn nopjes terugrijd bedenk ik: “Een lepelaarkolonie, op zo’n rare plek, zo dicht bij de stad. Hoe verzinnen die dieren het….”

Unieke populatie

De Nederlandse populatie lepelaars is uniek, in andere landen in Noordwest-Europa broeden ze nauwelijks.

Wat je leest in Roots april:

  • De wereld van de witjes
  • De comeback van de bultruggen
  • Lentewandelen door het Perlenbachtal (+ routekaart)
  • Natuurommetje door de Slikken van de Heen op Tholen
  • Europa’s natuurschatten – volgens natuurfotograaf Wouter Pattyn
  • Buurten bij de bevers
  • Zo bouw je zelf een fotohut: natuurfotograaf en -filmer Henkjan Kievit vertelt
  • In de ban van haaien
  • En nog veel meer! 
Bestel Roots april snel – binnen Nederland betaal je geen verzendkosten

Recente Editie

Meer Nieuws