Wat een vraag: uit hoeveel takjes bestaat een eksternest?

Daniël Mulder

30 May 2022 .

ekster op tak

Stel je leukste natuurvraag aan Roots, dan zoeken wij het voor je uit. Deze bijvoorbeeld:  uit hoeveel takjes bestaat een eksternest?

De ekster lust zelf graag een eitje of vogeljong en weet dat andere vogels dat ook doen. Hij neemt dan ook geen halve beschermingsmaatregelen. “Van een afstand lijkt zijn nest een slordige takkenbos hoog in de boom, maar het kost aardig wat vlechtkunst en vliegwerk om het te maken”, aldus bioloog Geert-Jan Roebers, die voor het Roots Vogelmagazine een artikel schreef over vogelnesten.

Ekster zittend op een bult.

Ekster zittend op een bult. Foto: Ad van Duuren

Eksternest: een comfortabele vesting

“De vogels vliegen in het vroege voorjaar af en aan met takken voor het casco en modder en mos voor het stucwerk en de stoffering. Zo bouwen ze een overkoepelde vesting tegen ongewenste bezoekers. Een eksternest bestaat uit circa 1.500 takken en takjes. De kieren worden volgepropt en afgesmeerd tegen de wind, de binnenkant glad afwerkt en bekleed voor het comfort.”

eksternest in een boom

Een eksternest is een flink bouwsel. Foto: Paul Böhre

Meer leuke vogelberichten

  • Je ziet nu volop jonge wilde eendjes zwemmen. Roots vraagt zich af: hoe lang duurt het voor deze eendjes het luchtruim kunnen verkennen?
  • Een nachtegaal heeft gemiddeld 180 verschillende liederen tot zijn beschikking. Hoe de nachtegaal klinkt hoor je in onze podcast Notenkrakers.
  • Darwins eeuwenoude theorie lijkt te zijn bevestigd: hoe dichter je bij de evenaar komt, hoe kleurrijker de vogels zijn die je tegenkomt.

Wil je meer lezen over vogels en hun nesten? Je leest er alles over in het Roots Vogelmagazine. Het voorjaarsnummer 2022 is nu verkrijgbaar.”

Foto bovenaan: Getty Images

...

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Vogels