Geslaagd Roots vogelweekend

Paul Bohre

8 May 2019 .

(Verslag deel 1)

Van vrijdag 26 tot en met 28 april vond het Roots-BirdingBreaks vogelweekend plaats op Texel. Elf deelnemers en de begeleiders Klaas de Jong en Paul Böhre zagen in drie dagen tijd maar liefst 120 vogelsoorten op het eiland. Hoogtepunten waren onder andere parende kluten, beeldvullende blauwborsten en de zeldzame morinelplevieren.

 

Met de boot van half tien arriveren de deelnemers op het eiland, zodat we al vroeg op pad kunnen. De eerste stop is bij de Petten en vanuit de auto zien we twee lepelaars vlakbij in het water staan. Helaas blijven die niet als we uit de auto stappen, maar het is een leuk begin! We zien kluut, steenlopers in zomerkleed, rosse grutto, rotgans, tapuit en nog veel meer. We rijden om en turen over de Mokbaai waar we veel steltlopers zien in zomerkleed. In het riet zitten rietzanger en rietgors in één telescoopbeeld te zingen. We wandelen tussen de Horsmeertjes door en horen nachtegaal, zwartkop, kneu, roodborst en braamsluiper. Boven ons hoofd vliegen oeverzwaluwen. Op het westelijke Horsmeertje vinden we diverse eenden soorten en een dodaarsje, het kleinste fuutje van Europa.

Geslaagd Roots Vogelweekend

De blauwborst liet zich mooi zien en fotograferen. Foto Paul Bohre

 

Blauwborstgarantie

En dan wordt het tijd voor de blauwborst. Het weekend geeft namelijk blauwborstgarantie en die kunnen we maar beter gelijk inlossen. We lopen richting de Kreeftepolder en al voordat we er goed en wel zijn, horen we er één zingen. Even later zien en horen we hem mooi vanaf het pad baltsen, en gaat hij zelfs even in het gras zitten. We zien ook een roodborsttapuit en geregeld vliegen er lepelaars en bruine kiekendieven over. We lopen terug en rijden vervolgens naar de vogelhut bij Dijkmanshuizen, waar we onze Texelse lunch opeten.

Geslaagd Texel vogelweekend

De zeldzame moshommel op een paardenbloem. Foto Paul Bohre

 

Zeldzame moshommel

Watersnip, kleine plevier, wintertaling en oeverloper worden aan de lijst toegevoegd. Ook zien we op een paardenbloem de zeldzame moshommel. We vervolgen onze weg langs de oostkant van het eiland. Onderweg maken we een paar tussenstops. We zien onder andere 200 goudplevieren overvliegen, maar ook een slechtvalk en twee buizerds. Bij het Wagejot staan veel grote sterns en rosse grutto’s, maar als we er wat langer staan ontdekken we ook een groepje van zes kemphanen. Een paartje kluten baltst voor onze ogen. Het vrouwtje wil wel, maar het mannetje moet er werkelijk minuten over nadenken. Dan volgt toch eindelijk de paring van 1,5 seconde. Goed mikwerk dus! Er vliegen twee zwartkopmeeuwen over, een zeldzame vogel op het eiland. Bij de Bol zien we nog regenwulp, grote mantelmeeuw en sperwer en dan is het tijd om naar het hotel te gaan. Een prachtige eerste dag! Zo willen we er nog wel twee…

 

Zaterdag volgt deel 2 van dit weekend.

 

Roots vogelweekend

Wil je ook een keer mee met een Roots Vogelweekend, in samenwerking met BirdingBreaks?

Eind september gaan we wederom naar Texel, begin oktober naar Vlieland.

...

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Vogels