Goed jaar voor ijsvogels

René Alblas

7 September 2016 .

Het aantal ijsvogels in Nederland groeit. Door een reeks van (zeer) zachte winters vanaf 2013 zat de soort de afgelopen jaren al in de lift. Sinds 2012 worden er ieder jaar meer broedende ijsvogels geteld. Na de zachte winter van 2015/2016 waren de verwachtingen hoog gespannen. Zou de stijging doorzetten en zouden we een record van 1000 broedparen kunnen halen?
Kort na het broedseizoen worden in het hele land ijsvogeltellingen gedaan en die lijken nu helaas iets tegen te vallen. Op een aantal plekken is duidelijke groei. Zoals in de regio Gooi en Vechtstreek, daar is het aantal broedparen gestegen van 73 vorig jaar naar 84 dit jaar. Maar in een aantal regio’s is ook een kleine terugval te zien, bijvoorbeeld in de regio Twente.
Tot nu toe was 2008 het beste ijsvogeljaar, toen waren er al meer dan 950 broedparen.blue

IJsvogels zijn over het algemeen standvogels, alleen uit hele koude gebieden trekt de vogel ‘s winters weg. Wil je meer weten over deze fraaie vo? Kijk dan in de Roots van september, daar vind je een overzicht van de mooiste ijsvogels wereldwijd. Klik hier voor de september-Roots.

 

Foto: Erik Willaert

...

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws