Waar of niet waar: man en vrouw van de groene specht ogen identiek

Daniël Mulder

1 September 2020 .

groene specht

Het mannetje en het vrouwtje van de groene specht ogen als twee druppels water. Roots vraagt zich af: is het te zien of je een mannetje of een vrouwtje in de verrekijker hebt?

Net als bij de meeste andere spechtensoorten lijken bij de groene specht de twee geslachten veel op elkaar. Zowel het mannetje als het vrouwtje hebben bijvoorbeeld een rode pet en een groene rug. Toch is er een subtiel uiterlijk verschil.
Pak je verrekijker er maar eens bij wanneer je een groene specht ziet. Het mannetje heeft namelijk een rode vlek in het zwart onder het oog. Bij het vrouwtje zit onder het oog alleen een zwarte vlek. Toch leuk om te weten wanneer je een groene specht spot.

Groene specht met zwarte vlek onder het oog = vrouwtje. Foto: Karin Lokers.

Paspoort groene specht

Lengte: 31-33 cm.
Herkenning: groene rug en staart, grijze onderzijde. Opvallend rode kruin, felgele stuit, zwart bandietenmasker. Lichte iris. Zwarte mondstreep, mannetje met een rood centrum onder het oog, vrouwtje zwart. Jonge vogel is gevlekt. Golvende vlucht, vliegt over grote afstanden.
Geluid: roept melodieus lachend en iets in toon dalend ‘kluu-kluu-kluu’. Roffelt zelden, en dan zacht.
Voedsel: eieren, poppen, larven en volwassen mieren. Ook kevers, vliegen en rupsen.
Verspreiding: standvogel in bosrijk gebied met open plekken met mieren. Komt nu in Zuidwest-Nederland voor waar bomen ouder zijn geworden in combinatie van aanwezigheid grasbegroeiing (dijklichamen, parken). Hun aantal is met 50 procent toegenomen sinds 2000. En het aantal broedparen wordt in Nederland geschat op 8.000-9.500.

Twee groene spechten. Links mannetje (want rode vlek in het zwart onder het oog), rechts vrouwtje (zwarte oogvlek). Foto: Els Nijhuis

Meer over spechten

Foto bovenaan: Edwin Steinbach

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Vogels