Heerlijke Roots vogelweekends op Texel en Vlieland

Paul Bohre

9 oktober 2020 .

Afgelopen twee weekenden hebben de lezers van Roots Vogelmagazine twee heerlijke Roots vogelweekends op Texel en Vlieland gehad. Klaas de Jong en Paul Böhre, beiden nauw betrokken bij het magazine, maakten de liefhebbers wegwijs in de bijzondere vogelwereld op deze twee Waddeneilanden.

 

Voor het eerste vogelweekend op Texel van 25-27 september waren de weersvoorspelling niet best. Regen en onweer en harde wind zijn niet bepaald goede omstandigheden op vogels te kijken. Maar hoe anders pakte het uit! Op vrijdag werd eerst de Mokbaai aangedaan en langs de ernaast liggende Horsmeertjes gewandeld. Steltlopers in allerlei soorten en maten passeerden de revue. Een late boomvalk vloog over. Tijdens de lunch op het altijd prachtige uitzichtpunt over de Slufter werd de eerste supersoort binnengehengeld: een jong vrouwtje steppekiekendief. Een prachtig oranjebruin gekleurde vogel met de kenmerkende ‘boa’ in de nek. Wat een feest. Dit was nog maar het begin van een weekend vol mega-soorten. Aan het eind stond de teller maar liefst  op 123 soorten, waaronder een poelsnip in Den Burg, Europese kanaries, grauwe franjepoot, bladkoning, taigaboomkruiper en als toetje een roze spreeuw. Daar kun je mee thuiskomen.

Heerlijke Roots vogelweekends op Texel en Vlieland

Een poelsnip liet zich prachtig bewonderen in een slootkant in Den Burg; normaliter verbergt hij zich in Poolse moerassen. Foto Paul Bohre

 

Winderig maar vogelrijk Vlieland

Ook voor het tweede weekend, van 2 tot en met oktober op Vlieland, waren de weersvoorspellingen ronduit slecht. Maar ook dat viel gelukkig allemaal mee. Vlieland is toch weer een heel ander eiland dan Texel. Ook moet je alles te voet en met de fiets doen, je ontkomt niet aan de elementen van het buiten zijn. En dan kun je je nog zo dik aankleden…. De Kroonspolders bieden elke dag iets nieuws weten vogelaars. Ook dit keer. We zagen onder andere een slechtvalk een tureluur pakken, en een havik zat gewoon op een paal prachtig vrij. Bladkoninkjes waren er te over, maar krijg die maar eens in de kijker, dat valt zowaar niet mee. Een smelleken, het kleinste valkje van Europa was een van de wenssoorten van onze deelnemers. Check! En onder andere de jan-van-gent en watersnip, ook gezien. Totaal zagen we 105 soorten. We hebben genoten met zijn allen, wat een vogels, en zo mooi licht!

Heerlijks Roots vogelweekends naar Texel en Vlieland

Tijdens de Roots weekend wordt niet alleen naar vogels gekeken, maar ook naar paddenstoelen zoals deze prachtige vuurzwammen. Foto Paul Bohre

 

Heerlijke Roots vogelweekends op Texel en Vlieland

Deze vogelweekenden op Texel en Vlieland zijn speciaal bedoeld voor beginnende vogelaars. Ook mensen die echt van de hoed en de rand weten. We concentreren ons zowel op geluiden als het zien van soorten, en op naam brengen uiteraard. Tussendoor nemen we ook de tijd om de vogels te fotograferen. En kijken we natuurlijk ook andere soorten dan alleen vogels mee, zoals paddenstoelen waaronder de prachtige wasplaten. Ga je volgend jaar met ons mee?

 

Het totale programma van de Roots reizen en weekends staan op de site van onze reispartner BirdingBreaks.

Boeken kan ook via de Roots shop.

Lees hier een andere leuk verslag van een Roots vogelweekend.

Geen abonnee van Roots, bestel dan hier het laatste Vogelmagazine, zonder verzendkosten!

 


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Agenda