Wat een vraag: hoe hoog kunnen vogels vliegen?

Daniël Mulder

6 September 2021 .

hoe hoog vliegen vogels

Stel nu je leukste natuurvraag aan Roots, dan zoeken wij het voor je uit. Deze bijvoorbeeld: hoe hoog kunnen vogels vliegen en welke vogels zijn echte hoogvliegers? Roots-redacteur Paul Böhre zocht het uit.

hoe hoog vliegen vogels

Foto: iStock

“Via gps-loggers kun je niet alleen zien waar vogels zien, ook is de vlieghoogte van gezenderde vogels vast te stellen. Dat levert boeiende cijfers op”, zegt Paul Böhre, redacteur bij Roots. “Lepelaars vliegen tijdens de trek tot een hoogte van 2.000 meter, maar sommige andere soorten vliegen veel hoger. Recent is bijvoorbeeld ontdekt dat een poelsnip wel tot 8.000 meter hoog vliegt, een topprestatie voor vogels van 30 centimeter.”

Echte hoogvliegers: tot hoe hoog vliegen vogels?

Indische ganzen die de Himalaya moeten oversteken zijn zelfs op 9.000 meter hoogte gesignaleerd, dat is slechts 1 kilometer lager dan de kruishoogte van de meeste grote passagiersvliegtuigen. Wilde eenden bereiken de 6.400 meter, een grutto haalt 5.000 meter.

Kleine (zang)vogels bereiken een hoogte tot wel 3.000 meter. En onlangs bleek uit onderzoek dat grote karekieten, ondanks hun naam kleine trekvogels, onderweg van Europa naar Afrika vlieghoogten bereikten tot 6.000 meter.

Roots Vogelmagazine 2 - Najaar 2021Nu verkrijgbaar: nieuwe editie Roots Vogelmagazine

Voor het nieuwe Roots Vogelmagazine (najaar 2021) schreef Roots-redacteur Paul Böhre een uitgebreid verhaal over lepelaars met een gps-zender. Het nummer ligt nu in de winkel. Of bestel deze eenvoudig via onze webshop. Vermeld ‘GRATIS’ bij de kortingscode en je ontvangt het nummer zonder verzendkosten (binnen Nederland) thuis.”

Meer leuke vragen over vogels

  • De meeste vogels hebben een rechte snavel, maar de snavel van de wulp is krom. Waarom eigenlijk?
  • De snavel van de lepelaar heeft een nogal opmerkelijke vorm. Maar hoe gebruikt de lepelaar die wonderlijke snavel precies tijdens het zoeken naar voedsel?
  • Hoe groot is de kleine bonte specht?

Foto bovenaan: Bas Meelker

...

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Vogels