Hoe vind je een appelvink?

Paul Bohre

10 April 2019 .

Appelvinken hebben hun broedareaal flink uitgebreid naar het westen. Maar hoe vind je een appelvink, want dat is nog niet makkelijk? Het is nu de beste tijd om ze te zien. Dé tip: herken hun geluid. Want wie ze hoort, maakt een veel grotere kans deze onopvallende vogel goed in beeld te krijgen.

 

De appelvink is een aparte verschijning. Een grote vinkachtige vogel, met een dikke ‘stierennek’ en grote kop, zware snavel en korte staart. Ze zitten regelmatig rechtop in de top van een boom. En omdat de knoppen nu net uitkomen, kun je ze daar nu zien, en horen.

Ook tijdens de balts in april en mei gedragen ze zich opvallend: de mannetjes benaderen de vrouwtjes met hangende vleugels die ze achter zich aan over de grond slepen, heen en weer bewegend om hun witte schouders te tonen. Soms maken ze een vlinderachtige baltsvlucht.

 

Het is nu de beste tijd om een appelvink te zien. Foto: Henny van Egdom

Appelvink geluid

Maar over het algemeen zijn het schuwe en waakzame vogels, die zich het grootste deel van het jaar goed verstoppen tussen het dichte bladerdek. Hoewel ze op rustige plekken ook voedsel zoeken op de grond. Met een verrekijker zijn ze daar mooi te bekijken. Bij verstoring vliegen ze loodrecht van de grond op, het gebladerte in. Ze laten regelmatig een explosief metaalachtig ‘tsik’ geluid horen. Wie dit kenmerkende geluid eenmaal kent, zal ze steeds vaker ontdekken.

Weetje

Volwassen appelvinken hebben een enorm sterke snavel met achterin vier ronde knobbels (twee op elke snavelhelft). Door de pit op een juiste manier te klemmen, kan een kracht van 50 kg worden uitgeoefend, voldoende om kersenpitten te kunnen kraken. Jonge appelvinken hebben die kraakknobbels nog niet.

Kijktip

Appelvinken komen soms af op voedertafels waar hazelnoten, pinda’s of zonnebloempitten liggen. Ook komen ze regelmatig terug in dezelfde bomen met veel boomvruchten, zoals de Spaanse aak.

 

In dit filmpje zie je de appelvink en hoor je het kenmerkende geluid.

Ben je ook gek op vogels kijken. Misschien is het Roots Vogelmagazine dan iets voor jou. Klik hier om het laatste nummer te bestellen.

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Vogels