Grauwe klauwier: op deze hotspots zie je ze zeker

Daniël Mulder

16 July 2019 .

Grauwe klauwier

Sinds de jaren 90 neemt het aantal broedparen van de grauwe klauwieren weer toe. Deze markante zangvogels zijn echter stiekemerds. Ze komen in de loop van mei terug en broeden in doornstruiken. Ze vallen pas op in juni of juli als ze hun jongen voeren. Roots tipt 2 hotspots (in de Roots van juli vind je trouwens nog 3 andere hotspots).

1 Bargerveen (Het Veenland)

Op dit moment zijn er volgens Erik Bloeming (boswachter van Staatsbosbeheer) zo’n 50 tot 55 broedparen in het natuurgebied Het Veenland, maar dit aantal zou kunnen stijgen omdat er nieuwe natuur wordt aangelegd aan de randen van het hoogveen. Zo wordt er de komende drie jaar aan de zuidkant 2,2 km2 landbouwgebied omgevormd. “Juist die overgangszones zijn erg divers en daardoor aantrekkelijk voor de grauwe klauwier.”

Waar: parkeerplaats P3, aan de Hogeweg net buiten Bargerveen-Noord. Vooral tussen wandelknooppunten 98, 99 en 54. Wandelkaart te downloaden via staatsbosbeheer.nl.

grauwe klauwier

De haak aan de snavel is de succesformule van deze vogel: hiermee transporteert hij zijn prooi, want zijn poten zijn daar niet sterk genoeg voor. Foto: Ad van Duren

2 Soesterberg

Op de voormalige vliegbasis Soesterberg mag tegenwoordig de natuur volop zijn gang gaan. Het Utrechts Landschap rept al van ‘de kraamkamer van de Utrechtse Heuvelrug’. Ook de grauwe klauwier komt er voor. Er zijn vijf territoria ontdekt. Deze vogel houdt immers van jonge bomen en struiken, want daar kan hij goed zijn nest bouwen. Deze vegetatie is ook perfect als uitkijkpunt om naar prooien te speuren. Zo leven er op de hei net naast de voormalige vliegbasis heel wat hagedissen.

Waar: wandelen vanaf Nationaal Militair Museum, Verlengde Paltzerweg 1, Soest.

Grauwe klauwier

Grauwe klauwier in het kort

Uiterlijk: vrouwtjes zijn geheel bruin, mannetjes zijn sterker getekend met een grijze kop en zwart masker, roodbruine vleugels en een zwart-witte staart. Allebei: scherpe nagels en een haaksnavel. 16-18 cm groot. Jongen zijn eerst 2,5-3 cm, maar groeien razendsnel.

Voedsel: jongen krijgen de eerste dagen rupsen en spinnen. Daarna libellen, meikevers, sprinkhanen of delen van grotere prooien. Volwassen vogels eten ook hagedissen, muizen en kleine vogels.

Broeden: meestal zijn er vier tot zes eieren, die na 15 dagen uitkomen. Weer ruim twee weken later vliegen de jongen uit, maar dan worden ze nog wel een paar weken gevoerd door hun ouders.

Aantallen: naar schatting 500 tot 600 broedparen. Staat op de rode lijst.

Vind je het leuk om vogels te spotten? Bekijk dan ook:

 

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Vogels