Hotspots van de – leuke én ietwat sinistere – klapekster

Marloes Blom

1 december 2021 .

Deze Klapekster had net een spitsmuisje gevangen in de sneeuw.

De klapekster is een leuke, maar ook enigszins sinistere zangvogel. Het lijkt alsof hij een bandietenmasker over zijn kop draagt en hij spietst zijn prooien op een doorn of het prikkeldraad. Op welke 5 plekken je deze vogel ’s winters het best kunt zien lees je in de extra dikke wintereditie van Roots. Hier delen we vast 2 hotspots.

1. Delleboersterheide (Friesland)

Op de Delleboersterheide van It Fryske Gea heeft kunstenaar en ornitholoog Martin Brandsma zijn werkterrein. Hij maakt bijzondere foto’s van de twee klapeksters die er rondvliegen. Of van hun prooien… Bovendien zet hij ook zelf een spies neer om de klapeksters te verleiden hun prooi erop te spiesen, gemaakt van mikadostokjes. Het is hem opgevallen dat de vogels de kunstmatige spies net zo goed gebruiken als andere uitsteeksels. “De klapekster is mijn muze, hij laat me anders denken en kijken. Daarom fascineert deze vogel me zo. Dit is een goed gebied voor de klapekster. Het is er open en half open, zodat er ook genoeg uitkijkposten zijn om prooien te vangen. Helaas vergrast de heide steeds meer en is er ook blijkbaar minder voedselaanbod. Daardoor zie ik deze vogelsoort minder frequent de laatste jaren.”
Waar: vanaf de parkeerplaats aan de Alberdalaan in Nijeberkoop loopt een wandeling van It Fryske Gea van 13 km, die in te korten is tot 6 of 7 km.
Ook te zien: Schotse hooglander, exmoorpony en Drents heideschaap (en de witsnuitlibel in de zomer).
Horeca: café-restaurant Boszicht.

Deze klapekster had net een spitsmuisje gevangen in de sneeuw | Foto Michel Geven

2. Engbertsdijksvenen (Overijssel)

Roots-journalist Monique van Klaveren liep in 2016 voor een wandelreportage in dit bijzondere hoogveengebied tussen Sibculo en Kloosterhaar. “Ik zag samen met natuurgids Bram Jongsma voor het eerst van mijn leven op een koude winterdag een klapekster in een boom. Hij stak prachtig af tegen de grijze hemel. Sindsdien knipoog ik altijd even naar die eik aan de rand van het hoogveen als ik in de Engbertsdijksvenen wandel. Maar de klapekster zag ik eerlijk gezegd nooit meer in deze boom. Wel een paar keer in de buurt.”
Waar: parkeerplaats aan de Dorpsstraat in Kloosterhaar. Wandelen: Roots-route Engbertsdijksvenen van 9 km.
Ook te zien: hoogveen en heide, slobeend, wintertaling, grauwe gans (en kamsalamander en adder in de zomer).
Horeca: snackbar De Kleinhaar, Dorpsstraat 32, Kloosterhaar (open vanaf 12 uur).

klapekster

Hier ‘poseerde’ de klapekster eventjes op een uitgebloeide Kaardebol | Foto Michel Geven

De andere 3 hotspots vind je in de extra dikke winter-Roots. Daarin ook het antwoord op de vraag: waarom prikt de klapekster zijn voedsel eigenlijk vast…?

CREDITS: TEKST MONIQUE VAN KLAVEREN | FOTO’S MICHEL GEVEN  

Actie: Roots editie 12/01 2022 + Roots Jaarkalender 2022

Dit kun je nog meer zien & lezen in de extra dikke wintereditie van Roots:

  • Magisch IJsland: van ijsgrotten tot 200 meter hoge watervallen
  • Protectie voor de patrijs
  • Roots-redacteuren delen hun favoriete winterwandelroutes
  • Interview met de makers van de nieuwe Waddenfilm Silence of the Tides
  • Wandelen op landgoed Slangenburg in de Achterhoek
  • In de ban van de snoek – met prachtige foto’s
  • Een week alleen op de Terschellingse Boschplaat

En natuurlijk nog veel meer! Bij deze extra dikke editie van Roots ontvang je de Roots Jaarkalender 2022 t.w.v. € 4,99: je betaalt dus € 8,99 voor Roots én de kalender. In de jaarkalender zie je elke maand de mooiste foto’s, en een handig overzicht voor bijvoorbeeld verjaardagen en/of afspraken. Je vindt deze aanbieding in de webshop.

Roots jaarkalender

Meer lezen over vogels

  • Kan het eigenlijk kwaad om vogels te voeren, ook als het ’s winters niet echt koud is? Zijn vogels ook kieskeurig? En wat mag wel, en wat absoluut niet? Roots geeft tips voor een verantwoorde vette bek voor tuinvogels.
  • Exact zeggen hoeveel individuen elke vogelsoort in Nederland telt kan natuurlijk niet. Dankzij de ‘Samenwerkende Organisaties Vogelonderzoek Nederland’ (Sovon) hebben we wél een goede schatting. De top 10 wordt al jaren bezet door dezelfde tien vogels – maar de volgorde varieert. Een strenge winter kan er maar zo voor zorgen dat het aantal winterkoninkjes behoorlijk daalt, bijvoorbeeld. In 2020 was dit de top 10 van de vogels die in Nederland het meest voorkomen.
  • Zoek je nog een leuk kerstcadeautje? Wij tippen de nieuwste Roots aanwinst: het boek Vogels in onze tuin. Een prachtig geïllustreerd boek met aquarellen van illustrator en kunstenaar Erik van Ommen, aangevuld met verhalen en weetjes geschreven door Roots-redacteur Paul Böhre. Over acrobatische duiven, slimme gaaien, parmantige roodborstjes en behendige zwaluwen. Met antwoorden op vragen als: welke vogel zie je wanneer, waar nestelt hij graag en hoe herken je zijn roep? De 27 meest voorkomende soorten komen uitgebreid aan bod en ook de minder gangbare tuingasten krijgen een plek. Plús gouden tuinvogeltips.

Boek Vogels in onze tuin


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Vogels