Houtsnip in de tuin

Paul Bohre

14 November 2023 .

American Woodcock foraging on the forest floor.

In deze tijd van het jaar maak je een grote kans om de houtsnip te zien. Ze trekken nu massaal door, maar zijn nogal onhandig. Zo komt deze vogel soms in jouw tuin of zelfs balkon terecht!

De houtsnip is zo groot als een duif, helemaal bruin, met korte poten, een dikke buik en een erg lange snavel. Hij is doorgaans onzichtbaar. Zijn veren zijn zo bruin als herfstblaadjes en hij drukt zich bij gevaar op de grond en blijft daar, tot je er bijna bovenop gaat staan. En hij is ook nog eens vooral ’s nachts en in de schemering actief. De kans dat je een houtsnip ziet, is een groot deel van het jaar klein.

Maar in oktober en november verandert dat voor even: tienduizenden houtsnippen vliegen dan door Nederland. Afkomstig uit het koude noordoosten van Europa op weg naar het warme zuidwesten. Ze moeten wel, want het is moeilijk om die lange snavel in een bevroren bodem te rammen op zoek naar wormen.

Houtsnip
Houtsnippen zijn gek op wormen, die ze met gemak uit de tuin trekken. Foto: Ronald Slabke

Houtsnip in huis!

Dan gebeuren er ineens vreemde dingen. Zo ziet een van de collega’s van Roots natuurmagazine op driehoog in Amsterdam opeens een dikke bruine vogel door de openstaande balkondeuren naar binnen vliegen. Uiteindelijk komt hij in de boekenkast terecht! Houtsnip dus. Helaas gebeurt het vaker dat ze met een knal tegen een dicht raam vliegen. Ze liggen dan even voor dood op de grond, zijn versuft, maar vliegen meestal later weer weg. Soms maken ze gewoon een pitstop in de tuin. Dat kan ook midden in de stad zijn. Let dus goed op de komende tijd!

Houtsnip
Twee houtsnippen in de park in Almere. Foto: Lineke van der Mei

Weetje: waarom is de houtsnip zo onhandig?

Een houtsnip heeft zijn ogen nog meer dan andere vogelsoorten aan de zijkant van z’n hoofd staan: zo kan hij voor, opzij én achteruit kijken om de vijand te zien aankomen, maar minder goed vooruit…

Foto bovenaan: portret van een houtsnip (foto iStock).

Nog meer leuke info over de houtsnip.

Een uitgebreid ID artikel hoe je alle snippen uit elkaar houdt, vind je in het nieuwste Roots Vogelmagazine.

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Vogels