De beste plekken om ijsvogels te zien

Daniël Mulder

10 November 2016 .

De herfst is een prima tijd om ijsvogels waar te nemen. Zeker dit jaar, omdat ze een record aantal jongen hebben grootgebracht. Bovendien krijgen ‘onze’ vogels tijdelijk gezelschap van trekkers uit het noorden. In het novembernummer van Roots vind je vijf uitstekende plekken om de ‘blauwe flits’ te zien. Twee locaties onthullen we alvast.

Hotspot 1 Vechtstreek en het Gooi
Op zo’n tachtig tot honderd plekken zijn inmiddels ijsvogelwanden gemaakt in de Vechtstreek en het Gooi. En dat allemaal mede dankzij ijsvogelexpert Jelle Harder, die hier zelfs een instructie-dvd en een handleiding voor heeft gemaakt. “In de wand hebben de vogels een rustige plek om te broeden en voor ons is het natuurlijk handig bij het tellen.” In 2015 waren er zeventig broedparen. “Het helpt natuurlijk ook dat we drie zachte winters achter de rug hebben.”
Waar? Dirck A. Lambertszkade tussen Kortenhoef en Vreeland. Na een paar honderd meter stop je bij de dam met Vogeltoren en kijk je 45 graden naar rechts. Dan zie je een ijsvogelwand aan de dijk van de Waterleidingplas. Tip: ga ’s morgens vroeg, dan kijk je niet tegen het licht in.
Ook te zien: zaagbekken, brilduikers, nonnetjes, smienten.
Horeca: eetcafé De Eend op de Horndijk.

Hotspot 2 Dinkel in Twente
De rivier de Dinkel is voor ijsvogels uniek vanwege de steile oeverranden die ontstaan door erosie. Daar nestelen ze graag in volgens vogelexpert Peter van den Akker: “Ze nestelen ook wel in oevers van andere beekjes of zandwinningsplassen en daarnaast worden kluiten van omgevallen bomen vaak gebruikt. In 2015 zijn aanmerkelijk meer paartjes in Twente gevonden dan in 2014; het waren er 78. Gegevens van 2016 zijn nog niet bekend, maar ik schat dat dit aantal iets hoger ligt dan in 2015. De stijging van broedpaartjes is te danken aan twee factoren: veel jongen die groot worden en een lage wintersterfte als gevolg van de afgelopen twee zachte winters.”
Waar? Bij Huis Singraven, bij de Houtzaagmolen en bij de observatiehut Oelemars.
Ook te zien: grote gele kwikstaart.
Horeca: restaurant De Watermolen  en Paviljoen Lutterzand.

Alle hotspots en meer informatie over de ijsvogel vind je in het novembernummer van Roots. Bestel het nummer eenvoudig via onze webshop. Je betaalt geen verzendkosten!

 

Foto: Ernst Dirksen

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Vogels