Invasie van sijzen op komst?

Paul Bohre

11 October 2019 .

Afgelopen weekend vielen er grote groepen sijsjes binnen op de waddeneilanden. Ook langs veel telposten werden opvallend veel van deze prachtige vogeltjes geteld. Is er een invasie van sijzen op komst?

 

Amsterdammers kennen twee soorten vogels. Sijzen en drijfsijzen. Met de sijzen bedoelen ze gewone vogeltjes, die je op straat en in het park ziet. En vogels op het water, ‘drijf’sijzen. Je moet dat dan natuurlijk in plat Amsterdamse uitspreken. Maar alle gekheid op een ‘stokkie’: sijsjes zijn ook een soort zangvogeltjes, die bovendien echt heel mooi om te zien zijn. En ze maken ook nog eens een heel specifiek geluid. Het met hun prachtige gele en groene veren zijn het net kanaries.

Invasie van sijzen op komst?

Groepje sijsjes langs de telpost bij Katwijk. Fot René van Rossum

 

Invasie van sijzen op komst

De afgelopen dagen zijn er opvallende veel sijzen gezien op een aantal trektelposten, met flinke aantallen tot wel enkele honderden op een dag. Ze vliegen dan in groepjes voorbij. Vogels bij ons in het winterhalfjaar zijn vooral broedvogels uit Noorwegen, Zweden, Duitsland en Engeland en Schotland. Een deel blijft bij ons en de rest trekt door tot ZW-Frankrijk en het Iberisch Schiereiland en Noord-Italië.

Invasie van sijzen op komst?

Het mannetje is opvallend geelgroen gekleurd met zwarte kruin, kin en vleugelstrepen. Foto Co van der Wardt

 

Jaarlijks wisselende aantallen

Goede jaren bij Falsterbo in Zuid-Zweden zoals 2010 leverden bij ons geen opvallende aantallen op maar in 2015 was dat wel het geval. Ze zijn in het hele land te vinden in bosrijke streken maar ook in stedelijk groen en bij beplanting in boerenland. De meeste trek vindt hoe dan ook plaats tussen eind september en half november, met de piek halverwege oktober. De aantallen overwinteraars verschillen sterk van winter tot winter. Bovendien zijn deze vogels erg mobiel en verkassen ze wanneer voedselbronnen (zaden els, berk en lariks) uitgeput raken. In bomen zijn ze vaak druk in de weer en op zonnige winterdagen zingen de sijzen in koor.

 

Hoe herken je een sijs?

Een sijs is een contrastrijke vinkensoort. Het mannetje is opvallend geelgroen gekleurd met zwarte kruin, kin en vleugelstrepen. Het vrouwtje is meer grijsgroen en gestreept. Vleugels van beide zijn zwart met contrasterende gele vleugelstreep. Het korte, gevorkte staartje heeft ook gele staartzijden. Groepen foeragerende sijzen kunnen variëren van enkele vogels tot een paar honderd en zijn vaak luidruchtig. De sijs heeft een korte golvende vlucht. Een groepje sijzen maakt een warrelende indruk.

 

Luister hier voor het geluid van een sijs.

Check waarneming.nl voor de laatste waarnemingen.

Vind je vogels kijken leuk, bestel dan hier het laatste Roots Vogelmagazine.

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Vogels