Juweel van een roofvogelgids

Paul Bohre

4 October 2019 .

Roofvogels spreken veel mensen aan, niet alleen vogelaars. Het zijn machtige, vaak majestueuze dieren. Auteur en fotograaf Lars Gejl selecteerde zijn mooiste beelden voor een hagelnieuw boek: een juweel van een roofvogelgids.

 

De meeste roofvogels zijn stiekemers. Ze leiden een verborgen bestaan. Neem de zeearend, een bakbeest, maar vliegen doet hij maar een paar uur per dag. De rest van de tijd houdt hij zich schuil. De meeste soorten zijn bovendien behoorlijk schuw. Een roofvogel van dichtbij zien, is gewoon mazzel hebben. En zie dan maar eens het verschil tussen een sperwer vrouw of havik man. Dan moet je van goede huizen komen. Dan bewijst de Roofvogelgids van Lars Gejl zijn nut. Een kloeke gids waarin je meer dan 500 prachtige foto’s aantreft van Europese topfotografen. Met pijlen word je gewezen op de beste kenmerken die je echt helpen de soort op naam te brengen.

Juweel van een roofvogelgids

De slechtvalk was ooit een bedreigde roofvogel in Nederland, tegenwoordig broeden er ongeveer 150 paar. Foto Lars Gejl

 

Juweel van een roofvogelgids

Alle Europese roofvogels in één kloek boek. Vierkant met een flexibele kaft. Het boek valt makkelijk open en leest door de toegankelijke stijl prettig weg. De werkelijk prachtige foto’s zijn de kers op de taart. Wie roofvogels wil leren herkennen die heeft met deze Roofvogelgids een prima gids in handen. Wellicht door het ietwat lijvige formaat wat minder eenvoudig om mee te nemen in de rugzak, maar dat moet je zelf maar beslissen. Thuis napluizen is ook leuk. Wil je roofvogels goed leren herkennen, dan heb je juist veel detail nodig: in de omschrijvingen en foto’s. En die details nemen ruimte in beslag. Ik raad de Roofvogelgids aan elke vogelaar aan, of je nu beginner bent of meer ervaren. En al helemaal wanneer je op vakantie gaat naar een uithoek in Europa waar heel andere soorten leven dan bij ons. Een must voor elke vogelliefhebber.

Roofvogelgids, Lars Gejl, Noordboek Natuur, € 32,50.

Foto header, grijze wouw met prooi: Lars Gejl

Meer leuke weetjes en prachtige illustraties bewonderen over zowel roofvogels als uilen? Dan kan in het werkelijk schitterende en informatieve Roots boek Roofvogels- en uilen van Noordwest-Europa van Joris De Raedt en Paul Böhre. Je kunt het boek hier bestellen.

Meer boekenrecensies lezen? Bestel dan hier een van de de laatste nummer van Roots.

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Vogels