Kijk uit naar de roodborsttapuit

Paul Bohre

15 March 2023 .

roodborsttapuit

Opeens is hij er weer, en hoor je zijn opgewekte scherpe ‘wie-tak’ of fluitende ‘wiet’ roep vanuit de top van een struik. Kijk uit naar de roodborsttapuit, in maart keert dit drukkertje weer terug uit het zuiden.

Met ongeveer 17.500 paar is de roodborsttapuit een vrije algemene broedvogel in Nederland. Het zijn bedrijvige beestjes, die twee tot drie legsels per jaar produceren. Het gaat dan ook bijzonder goed met deze soort, veel recent aangelegde nieuwe natuurgebieden vormen in het eerste stadium een geschikt biotoop. Je vindt ze op de heide, in de duinen, in ruige, open moerasgebieden en in halfopen boerenland. Ook op de Waddeneilanden. Het zijn vogels van open tot halfopen, vaak droge terreinen met struiken of hoog opschietende kruiden. Het goed verborgen nest wordt op of net boven de grond gebouwd. Vanaf een uitkijkpost in het territorium wordt het grootste deel van het uit insecten en ander klein gedierte bestaande voedsel opgespoord. Voornamelijk insecten zoals langpootmuggen, maar ze eten ook wormen, rupsen, vlinders, spinnen, slakken, zaden en bessen.

Kijk uit naar de roodborsttapuit

De roodborsttapuit herken je aan de oranje borst en witte ‘kraag’. Foto: iStock

Kijk uit naar de roodborsttapuit

Zowel mannetjes als vrouwtjes hebben een oranje borst, maar bij de mannetjes valt hij het meest op. De vrouwtjes hebben naast die oranje borst bruin gestreepte bovendelen en twee witte vlekken op de bovenvleugel. Mannetjes hebben dat ook, maar daarnaast hebben die een witte stuitvlek, witte halsvlekken en een zwarte kop. Hij zit vaak op de top van heidestruiken. De jonge vogels lijken op het gespikkelde vrouwtje, maar zijn lichter bruin en goed gecamoufleerd.

Ze zitten vaak opvallend te wezen in de top van een struik, waarbij ze ook vaak hun kenmerkende roep laten horen: ‘wie… tekk-tekk’; dat laatste klinkt als of er twee kiezelsteentjes tegen elkaar worden getikt.

  • Check Waarneming.nl of de roodborsttapuit al bij jou in de buurt is gezien.
  • Vind je vogels kijken leuk, bestel dan eens het Roots Vogelmagazine. Op 23 maart verschijnt het nieuwe voorjaarsnummer.
  • Vijf leuke weetjes over een andere (bekende) vogel met een rode borst…. de roodborst!

Wat je leest in Roots november:

  • November + treevember: aanpoten!
  • Successtory: de oehoe
  • Herfstwandelen in het spoor van de Hierdense Beek (+ routekaart)
  • Natuurommetje bij Zuidlaren
  • De mooiste lezersfoto’s van eekhoorns
  • Film ‘Het wilde België’: in gesprek met de maker
  • 11x pretty in pink, van zoutmeer tot roze dolfijn

En nog veel meer. Bestel deze Roots snel – binnen Nederland betaal je geen verzendkosten.

...

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Vogels