Opeens is hij er weer, en hoor je zijn opgewekte scherpe ‘wie-tak’ of fluitende ‘wiet’ roep vanuit de top van een struik. Kijk uit naar de roodborsttapuit. Vanaf begin maart keert dit prachtige en vooral drukke vogeltje terug het overwinteringsgebied aan de westkant van de Middellandse Zee.
Met ongeveer 17.000 paar is de roodborsttapuit een vrije algemene broedvogel in Nederland. Het zijn bedrijvige beestjes, die twee tot drie legsels per jaar produceren. Het gaat dan ook bijzonder goed met deze soort, veel recent aangelegde nieuwe natuurgebieden vormen in het eerste stadium een geschikt biotoop. Je vindt ze op de heide, in de duinen, in ruige, open moerasgebieden en in halfopen boerenland. Ook op de Waddeneilanden. Het zijn vogels van open tot halfopen, vaak droge terreinen met struiken of hoog opschietende kruiden. Het goed verborgen nest wordt op of net boven de grond gebouwd. Vanaf een uitkijkpost in het territorium wordt het grootste deel van het uit insecten en ander klein gedierte bestaande voedsel opgespoord. Voornamelijk insecten zoals langpootmuggen, maar ze eten ook wormen, rupsen, vlinders, spinnen, slakken, zaden en bessen.

De roodborsttapuit herken je aan de oranje borst en witte ‘kraag’. Foto iStock
Kijk uit naar de roodborsttapuit
Zowel mannetjes als vrouwtjes hebben een oranje borst, maar bij de mannetjes valt hij het meest op. De vrouwtjes hebben naast die oranje borst bruin gestreepte bovendelen en twee witte vlekken op de bovenvleugel. Mannetjes hebben dat ook, maar daarnaast hebben die een witte stuitvlek, witte halszijden en een zwarte kop. Hij zit vaak op de top van heidestruiken. De jonge vogels lijken op het gespikkelde vrouwtje, maar zijn lichter bruin en goed gecamoufleerd.
Ze zitten vaak opvallend te wezen in de top van een struik, waarbij ze ook vaak hun kenmerkende roep laten horen: “wiet..tekk, tekk”; dat laatste klinkt als twee kiezelsteentjes die tegen elkaar aan worden getikt.
Check waarneming.nl of de roodborsttapuit al bij jou in de buurt is gezien.
Vind je vogels kijken leuk, bestel van het laatste Roots Vogelmagazine. Op 20 maart verschijnt het nieuwe nummer.
Op Wikipedia lees je veel meer over de roodborsttapuit.