Kijkers voor kijkers

Paul Bohre

25 November 2019 .

Ben je toe aan een nieuwe verrekijker of telescoop? Juist jouw oude kijker of telescoop kan veel betekenen voor de bescherming van vogels in ontwikkelingslanden! Lever hem daarom in bij Vogelbescherming of het Vogelinformatiecentrum Texel. Vele honderden kijkers kregen al een tweede leven via Kijkers voor kijkers.

 

Ik ben op Texel voor het uitvoeren van een verrekijkertest voor ROOTS Vogelmagazine. Samen met Marc Plomp van het Vogelinformatiecentrum Texel neem ik de nieuwste modellen door die we dan presenteren in Roots Vogelmagazine. In de winkel valt mijn oog ineens op Marc’s buitengewoon leuke oude verrekijkerassortiment. Hij heeft in de loop der jaren een bonte verzameling ‘antieke’ optiek opgebouwd, waaronder bijna alle oude modellen van Swarovski. Ze staan in speciale vitrines.

 

Kijkers voor kijkers

“Heb je zelf nog een oude verrekijker die je niet gebruikt?”, vraagt Marc. “Want dan kun je hem inruilen of schenken aan het project Kijkers voor kijkers van Vogelbescherming. Kijkers en telescopen die nog heel goed zijn, ruilen we in bij aanschaf van een nieuwe optiek. Maar ook apparatuur zonder inruilwaarde is welkom, zelfs defecte optiek. Ze worden opgeknapt of soms maken we van de onderdelen van meerdere defecte kijkers weer één werkende kijker. Elke gebruikte kijker, in welke staat dan ook, is welkom! Deze door ons afgeschreven verrekijkers zijn in ontwikkelingslanden meer dan welkom. Een prachtig initiatief.” En zo simpel als wat: de verrekijkers kunnen zowel bij het Vogelinformatiecentrum Texel als bij Vogelbescherming in Zeist worden ingeleverd. Je krijgt later te horen waar hij terecht is gekomen.

 

Super goed doel

De afgelopen periode zijn meerdere organisaties blij gemaakt met gebruikte of gedoneerde verrekijkers, over de hele wereld. Schoolklassen, jeugdgroepen, professionele beschermers; allemaal gaan ze aan de slag met hun ’nieuwe’ verrekijker of telescoop. Om veel beter vogels te kunnen herkennen en te beschermen.

Klik voor meer informatie over het inruilen van kijkers op de site van Vogelinformatiecentrum Texel en Vogelbescherming Nederland.

Vind je vogels kijken leuk, bestel dan een van onze laatste Vogelmagazines hier.

...

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Vogels