Wat een vraag: hoe groot is de kleine bonte specht?

Daniël Mulder

5 July 2021 .

kleine bonte specht

lesser spotted woodpecker (Dryobates minor) on the barrel of tree

Stel je leukste natuurvraag aan Roots, dan zoeken wij het voor je uit. Deze bijvoorbeeld: hoe groot is de kleine bonte specht? Bioloog Geert-Jan Roebers zocht het uit.

De kleine bonte specht is echt klein. Met een lengte van 14-15 centimeter is deze specht net zo groot als een mus. Verwarring met de grote bonte specht is daardoor uitgesloten. Hij is een stuk zeldzamer dan zijn grote neef, maar wel weer een stuk algemener dan de middelste bonte specht. Het mannetje is herkenbaar aan de rode pet. Het vrouwtje heeft geen rood, maar kun je net als het mannetje herkennen aan de zebrastrepen op de rug.

kleine bonte specht

Kleine bonte specht

Paspoort kleine bonte specht

Herkenning: enige specht met witte banden over rug. Rug en vleugel zwart-wit gestreept. Onderdelen vuilwit met donkere strepen, geen rood op onderstaart. Mannetje met vuilrode kruin.
Geluid: torenvalk achtig ‘kikiki’. Ook zacht ‘kiek’. Roept het hele jaar. Roffel duurt langer dan grote bonte, maar is zachter, roffelt vaak achter elkaar. Wordt vaker gehoord dan gezien.
Voedsel: vooral insecten, ook zacht fruit. Komt op voedertafels.
Voorkomen: vroeger vooral in oosten, breidt areaal langzaam uit richting het westen (4500 paar), vooral in oude loofbossen en rommelige berkenbossen.

Meer over spechten

  • In de Roots-podcast Notenkrakers leggen we uit hoe de de roffel klinkt van grote bonte spechten. Beluister hier de podcast.
  • Het mannetje en het vrouwtje van de groene specht ogen als twee druppels water. Roots vraagt zich af: is het te zien of je een mannetje of een vrouwtje in de verrekijker hebt?
  • De draaihals is een specht, maar wel een heel bijzondere. Hier lees je wat hem zo speciaal maakt.

Foto bovenaan: iStock

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Vogels