Kleurrijke roodstuitzwaluw op Texel

Paul Bohre

29 April 2021 .

De deelnemers aan het Roots-BirdingBreaks vogelweekend op Texel van 23-25 april jl. vielen met hun neus in de boter. Ze werden verrast door een bijzonder kleurrijke roodstuitzwaluw boven hun hoofden. Deze zeldzame vogel liet zich prachtig bekijken.

 

De roodstuitzwaluw doet wat denken aan de bij ons wijdverbreide boerenzwaluw. Echter: hij heeft brede, puntige vleugels en lange buitenste staartpennen maar in tegenstelling tot de boerenzwaluw is het achterhoofd, de nek en de stuit van de roodstuitzwaluw oranjerood gekleurd. De soort heeft een grote verspreiding en komt voor van Zuid-Europa en Afrika tot Rusland en Zuidoost Azië.

Kleurrijke roodstuitzwaluw op Texel

De roodstuitzwaluw ging af en toe uitrusten op het prikkeldraad. Foto Paul Bohre

 

Kleurrijke roodstuitzwaluw

Waarnemingen van roodstuitzwaluwen in ons land blijven meestal beperkt tot enkele doortrekkende exemplaren aan de kust zodat je ze maar kort kunt zien, en met veel geluk. Deze roodstuitzwaluw was ontdekt door Bram ter Keurs en bleef een paar uur hangen rond het Renvogelveld nabij de Robbenjager, op de noordpunt van Texel. De vogel vloog tussen de boerenzwaluwen en ging af en toe ook even op het prikkeldraad zitten om uit te rusten en zich uitgebreid te poetsen. De deelnemers konden dan heel mooi al die prachtige gekleurde veertjes bekijken.

Kleurrijke roodstuitzwaluw op Texel

De vogel ging regelmatig zijn veren poetsen, zodat je mooi al die rode en andere kleurrijke veertjes kon bekijken. Foto Paul Bohre

 

Tweede vogel?

Aan het begin van de volgende middag vonden we met de groep een tweede roodstuitzwaluw op het eiland, of misschien wel dezelfde maar dan een stuk zuidelijker op Texel: boven De Geul. Hier is de vogel een paar dagen gebleven, en door tientallen andere vogelaars gezien. Al was deze vogel een stuk moeilijker te ontdekken omdat hij vooral hoog vloog, en tussen vele honderden andere zwaluwen, vooral oeverzwaluwen. Check Waarneming.nl of hij er nog rondvliegt, of wellicht ergens anders.

 

Kleurrijke roodstuitzwaluw op Texel

De zwarte zeekoet in de haven van Oudeschild. Deze vogel ruit nu naar het zomerkleed en wordt alsmaar zwarter. Foto BirdingBreaks

125 vogelsoorten in een weekend

Verder dit weekend zagen de deelnemers aan het Roots-BirdingBreaks vogelweekend in totaal 125 soorten, waaronder nog een zeldzame gast: de zwarte zeekoet. Andere prachtige soorten waren onder andere strandleeuwerik in zomerkleed, beflijster, zwartkopmeeuw en de rode wouw.

Wil je ook een keer mee op vogelsafari met Klaas de Jong (Vogelsoptexel) en Paul Böhre (Roots Vogelmagazine), komende herfst gaan we zowel naar Texel als Vlieland.

Beetje in de sfeer komen? Lees dan dit verslag van een vorig weekend naar Vlieland.

Vind je vogels kijken leuk, bestel dan het nieuwste Roots Vogelmagazine (met gratis verzending als je ‘GRATIS’ vermeld bij de kortingscode.

Komend weekend 8-9 mei 2021 vindt het Wadden Vogelfestival plaats op Texel.

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws