Knipvlies: waterdichte contactlenzen van aalscholvers

Daniël Mulder

30 October 2020 .

Aalscholver in het water

Als je weleens met open ogen onder water gezwommen hebt, weet je dat ze een belabberd beeld geven. Daarentegen hebben aalscholvers er nauwelijks last van. Ze gebruiken hun knipvlies, als ze met hun kopje onder water gaan. Handig bij het jagen op prooien.

knipvlies

Foto: Rick Willemsen

Knipvlies

Zodra de aalscholver zijn kop onder het wateroppervlak steekt, schuift er een doorzichtig vlies voor de ogen als correctielens. Dat is de knipvlies. Ook wel het derde ooglid genoemd. Hierdoor wordt zijn zicht niet belemmerd onder water. Het vlies beweegt horizontaal over de oogbal. Verder dient de vlies om de ogen schoon te knipperen.  Daarnaast heeft het derde ooglid waarschijnlijk een beschermende functie. Omdat de knipvlies doorzichtig is, schijnt er altijd licht op het netvlies. Daardoor zijn aalscholvers altijd en overal alert.

Voedsel

Doordat de aalscholver knipvliezen in zijn ogen heeft, vangt hij zijn prooi makkelijk onder water. Meestal eet hij levende vis, zoals: paling, baars en voorn. Iedere dag eet hij dan ongeveer 500 gram aan vis. Daarnaast wordt deze vogelsoort door beroepsvissers beschouwd als een oorzaak van de achteruitgang van de palingstand, maar dit is nog niet wetenschappelijk onderzocht.

Meer over aalscholvers

Foto header: Walther de Munter

...

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Vogels