Laat jonge vogels met rust

Paul Bohre

22 June 2023 .

Ze vliegen nog steeds uit, de komende weken: jonge vogels die nog niet goed kunnen vliegen! Stormmeeuwen bijvoorbeeld. Onhandig fladderend belanden ze op de grond en lopen dan de wijk in. Houd de kat weg, en laat jonge vogels vooral met rust. Als het goed is, zijn hun ouders wel degelijk in de buurt, en houden ze hun jongen goed in de gaten.

Iedere zomer wordt de Dierenambulance platgebeld omdat er een jonge vogels bij mensen in de tuin zit. Of worden ze naar de vogelopvangcentra gebracht, zoals bijvoorbeeld Ecomare op Texel. In eerste instantie vaak bij een als ‘vogelaar’ bekend staand iemand in de buurt. Goed bedoeld, maar in het algemeen absoluut niet nodig. Voor het vogeltje is het juist heel stressvol om te worden opgepakt, vervoerd en in een kooi gezet. Bovendien is het strafbaar voor de wet. En als hij met rust was gelaten, was het mogelijk vanzelf goed gekomen. Niemand kan zo goed zorgen voor een jonge vogel zorgen als zijn ouders zelf!

Laat jonge vogels met rust
Jonge kauw verschuilt zich voor mens en kat. Foto: Paul Bohre

Laat jonge vogels met rust

Overigens is het een fabeltje dat vogelouders hun jong verstoten als het is aangeraakt. Vogels reageren niet op geur. Als een kuiken uit een nest is gevallen, kan het dus rustig teruggezet worden. Alleen als het jong expres uit het nest is gewerkt zal dit niet helpen. Dan is er wellicht iets mis met het jong en hebben de ouders een reden om hem niet meer te willen. Vogelbescherming heeft voor je op een rij gezet wat je het beste kunt doen als je een jonge vogel vindt.

Zet de kat op dieet

Maar het allergrootste gevaar voor de jonge onhandige vogeltjes zijn katten. Als er een kat in de buurt is en het vogeltje kan echt slecht vliegen, kan het helpen de vogel op een veilige tak vlakbij te zetten. Dan zullen zijn ouders hem nog steeds kunnen vinden en is hij beter beschermd tegen onze roofzuchtige huisdieren. Katten zoveel mogelijk (’s nachts) binnenhouden in deze tijd is een goed idee, in elk geval extra aan te bevelen. Of bind hem een belletje om…

Wil je (jonge) vogels van dichtbij bekijken? Kijk dan de webcams van  Beleef de lente.

In het Roots Vogelmagazine najaarsnummer 2022 staat een uitgebreid artikel over EHBO bij vogels. Dit nummer is nog steeds te bestellen. Vind je vogels kijken leuk, dan is dit magazine sowieso iets voor jou. En je kunt ook een keer meegaan met een Roots vogelweekend, bijvoorbeeld naar Texel dit najaar.

Wat je leest in Roots Vogelmagazine Najaar 2023:

  • De raaf: alles over een miskend genie
  • Zo herken je de 4 snippensoorten
  • 5 Zwanensoorten in beeld
  • Zo fotografeer je zeevogels
  • Gek vogelgedrag verklaard
  • Vogelrijke rondreis op Lesbos

En nog veel meer – dus bestel dit Roots Vogelmagazine snel! Binnen Nederland betaal je geen verzendkosten. 

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Vogels