Leuk idee: een cursus tuinvogels herkennen!

René Alblas

28 December 2018 .

Veel natuurliefhebbers kunnen wel een paar soorten tuinvogels herkennen. Een roodborst, een merel, een mus, een koolmees, dat zal allemaal wel lukken. Maar soms zie je vogels in de tuin (of op je balkon) die je niet herkent. Jammer toch? Dan wordt het dus tijd om je vogelkennis eens bij te gaan spijkeren.

Cursussen

Het KNNV en de Vogelbescherming organiseren samen deze winter diverse cursussen tuinvogels herkennen, door het hele land. In een paar lessen leer je al die andere, wat minder voor de hand liggende, soorten kennen. De tuinvogel cursussen worden in alle provincies gegeven, van Wageningen tot Woerden en van Assen tot Tilburg.

Kijk op deze site voor de cursus die het dichtst bij jou in de buurt wordt gegeven. Er zijn in totaal twintig cursusplekken. De meeste cursussen beginnen in de eerste helft van januari.

Winter

De winter is een prima moment voor een cursus tuinvogels herkennen. Omdat er in de natuur weinig voedsel is te vinden komen diverse vogelsoorten graag naar jouw tuin (of balkon) om te zien of daar wat te eten is. Zo kun je alle soorten mezen in je tuin vinden (ook de minder bekende zwarte mees, kuifmees en de staartmees). En het prachtige goudhaantje vertoont zich nu ook in tuinen. En bij flinke kou komen ook kramsvogels en koperwieken naar de tuinen. Bovendien zijn ze in de kale bomen en struiken makkelijker te ontdekken. Reden genoeg dus om je nu in al deze soorten te verdiepen!

Nationale Tuinvogeltelling

Bovendien is wat meer kennis van tuinvogels handig bij de Nationale Tuinvogeltelling op 25 tot en met 27 januari 2019. Tijdens dit jaarlijkse evenement kan iedereen de vogels in zijn tuin (of op zijn balkon) tellen en doorgeven aan de Vogelbescherming.

Hier kun je lezen hoe je, op een verantwoorde manier, de meeste vogels naar je tuin kunt lokken.

tuinvogels herkennen

Staartmees

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws