Local patch Vlieland

Paul Bohre

3 November 2020 .

Veel vogelaars hebben een favoriete plek waar ze ooit begonnen met hun hobby en nog steeds regelmatig komen als ze een uurtje ‘over’ hebben om snel even op pad te gaan. Meestal dichtbij huis, soms verder weg. Zo’n plek wordt ‘local patch’ genoemd. Arjan Dwarshuis komt graag op Vlieland.

 

Arjan Dwarshuis (1986): Oostpunt Vlieland, Friesland

Beroep: eigenaar van The Birding Experience.

Het begin: “Volgens mijn moeder keek ik al vogels vanuit de wieg. Sinds mijn tiende houd ik mijn waarnemingen bij in een logboek en vanaf mijn twaalfde stond ik bijna iedere dag op het zuiderhavenhoofd van Scheveningen of op de Vulkaan bij Den Haag trekvogels te tellen.

Local patch

De favoriete local patch van Arjan Dwarshuis: Vlieland. Lekker relaxed op de fiets of wandelend vogelen, zonder stress. Foto Marcel van Kammen

 

Local patch Vlieland

Gebied: “Op de oostpunt van Vlieland bevindt zich een hoog winderig duin met helmgras vanwaar je uitkijkt over de Noordzee en de Waddenzee en Terschelling kan zien liggen. Pal achter de zeereep een duinvallei met duindoorns en vlieren. En natuurlijk de befaamde rozenbottelbosjes op de noordoostpunt en de abelen en opslagterrein rond de jachthaven.”

Hoe verken je het? “Lopend. Soms rennend!”

Welke vogels zie je hier? “Trekvogels die uitgeput neerstrijken op het eerste stukje land wat ze tegenkomen, namelijk de Oostpunt. Eind augustus grasmussen, paapjes en fitissen, daartussen als je geluk hebt een draaihals of sperwergrasmus, vanaf eind september bladkoninkjes en in oktober rietgorzen, koperwieken, kepen en kramsvogels.”

Local patch Vlieland

De velduil is een van de most-wanted soorten op Vlieland, altijd gaaf om die te zien. Foto Lars Buckx

 

Waar zoek je zelf naar in de herfst? “Velduil, bijeneter en bladkoning. Ik herinner me een dag met slecht weer in oktober, toen hadden we maar liefst 18 velduilen op de Oostpunt!”

Topvondst: “De Stejnegers roodborsttapuit (3e voor Nederland) en vale gierzwaluw (12e voor Nederland).”

Tips: “Een telescoop is niet nodig. En de beste tijd om te vogelen: de eerste twee uur na zonsopgang.”

Bereikbaarheid: auto of trein naar Harlingen, boot naar Vlieland en dan lopen of fietsen naar de Oostpunt.

 

In het nieuwste Roots Vogelmagazine verklappen zes andere vogelaars hun favoriete vogelplek dichtbij huis. Waaronder Volkskrant journalist Jean-Pierre Geelen, kunstenaar Siegfried Woldhek en Timo Roeke van Waarneming.nl. En krijg je tips hoe je als beginnend vogelaar begint. Nu tijdelijk met gratis verzending!

 

Ook handig: birdingplaces.eu, een handige wegwijzer met de beste vogelgebieden van Europa. Nu al meer dan 1500!!

Roots redacteur Daniël Mulder legt uit waarom vogels kijken je zo gelukkig maakt!

De foto in de header: bijeneters van Jankees Schwiebbe

...

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Vogels